Românii au plătit facturi „umflate” la gaze în ultimii 10 ani

teancuri-de-bani_0.jpg

facturi gaze
Curtea de Conturi acuză că nu a fost aplicată reducerea tarifelor de distribuție
Foto: Arhiva Click!

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Românii plătesc gaze mai scumpe decât ar fi trebuit deoarece contractele de privatizare pentru Distrigaz Nord și Distrigaz Sud, cumpărate în 2004 de E.ON și GdF SUEZ, nu au fost respectate, potrivit unui raport al Curții de Conturi. E.ON asigură alimentarea cu gaze pentru partea de nord a țării, iar Gdf SUEZ, transformată recent în ENGIE, distribuie gaze în jumătatea de sud a României.

Instituția de control a precizat că Ministerul Energiei nu a urmărit aplicarea prevederilor cu privire la ieftinirea gazelor. Nu s-a aplicat o clauză care cerea „aplicarea, pentru prima perioadă de reglementare, a unei reduceri de 15% asupra tarifului de distribuție a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare, potrivit adevarulfinanciar.ro

Nu a fost aplicată nici reducerea tarifelor de distribuție cu echivalentul câștigurilor dobândite din eficiența noilor investiții. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, ele trebuiau cedate integral consumatorilor. 

Curtea de Conturi acuză că nu a fost realizată „cedarea, în întregime, consumatorilor de la începutul celei de a doua perioade de reglementare a creșterii eficienței economice realizate de Societate în acetivitatea reglementată de distribuție a gazelor naturale în prima perioadă".

Citește mai multe pe adevarulfianciar.ro

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Cuplu de pensionari. Iata cum se calculeaza pensia

    Mulţi se gândesc la ziua în care vor ajunge să trăiască din pensie, dar puţin ştiu cum se calculează. Spre deosebire de pensia privată obligatorie, pentru care ni se reţin lunar 2% din venit şi banii se strâng în contul personal, cea de la stat are o anumită formulă.

  • pensie, anticipată, lege

    Dacă nu mai ai chef să muncești și ai realizat stagiul complet de cotizare ai dreptul să ieși mai devreme la pensie. Poți profita de prevederile legale doar în cazul în care mai ai cinci ani până la pensionarea pentru limită de vârstă.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5