Românii au inventat aparatul care «vede» bombele din avioane

Poate detecta droguri ascunse în fuzelajul avioanelor, dar şi probleme tehnice care ar putea pune în pericol siguranţa zborului. Roboscan 2M Aeria este făurit în România, dar a ajuns deja celebru pe toată planeta.

O echipă de cercetători români a câştigat premiul cel mare la Salonul Internaţional de la Geneva cu un sistem-unicat de scanare a aeronavelor. Aparatul, desprins parcă din filmele SF, e capabil să depistezen orice obiect care ajunge ilegal la bordul avioanelor.

Traficanţii au de ce să se teamă, pentru că, în numai 5 minute, Roboscan „fotografiază" chiar şi cele mai ascunse zone ale avionului.

Bani, arme, bombe, droguri, nimic nu scapă de ochiul vigilent al robotului inventat de români. Roboscan a stârnit deja interesul armatei americane şi vameşilor elveţieni, deşi preţul de achiziţie nu e de-ici-de-colo: nu mai puţin de 3,5 milioane de euro. „Interesul în America este uriaş pentru că acolo contrabanda se face cu avioane private.

Aşa este scanată aeronava

CLIIMA20130414_0053_1.jpg

Scanerul a fost vedeta Salonului de la Geneva (Fotografii: mbtelecom.ro)

Traficanţii nu folosesc cabina avionului, ci spaţiile tehnice unde autorităţile de control nu au dreptul să umble", a explicat Mircea Tudor, preşedintele MB Telecom, coordonatorul echipei de cercetători.

Mircea Tudor, alături de specialiştii care au lucrat la proiect

CLIIMA20130414_0054_1.jpg

Scanerul a fost vedeta Salonului de la Geneva (Fotografii: mbtelecom.ro)

Roboscan poate detecta şi defecţiuni tehnice apărute la avion. Dispozitivul "va decide" dacă aparatul poate zbura în siguranţă sau trebuie reţinut la sol.

Au ocupat locul I şi cu scanerul de camioane

Compania românească MB TELECOM a intrat în istoria Salonului de inventică după ce a fost premiat de două ori, la două ediţii consecutive. În urmă cu patru ani, cercetătorii români au ocupat locul întâi cu un sistem asemănător, dar nu atât de avansat: scanerul de camioane şi tiruri.

CLIIMA20130414_0055_1.png

Scanerul a fost vedeta Salonului de la Geneva (Fotografii: mbtelecom.ro)

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1