România a trecut la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta și de ce este o veste bună

Ultima actualizare:

    România va deveni mai atractivă pentru investitorii străini
România va deveni mai atractivă pentru investitorii străini

România a trecut luni, 21 septembrie, de la statutul de piață secundară, la statutul de piață emergentă secundară. Este o veste foarte bună, un moment istoric ce este comparat de unii specialiști chiar cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Iată ce înseamnă asta pentru economia țării noastre!

România a trecut la statutul de piață emergentă luni, iar acest lucru va aduce mai mulți investitori străini, mai mulți bani la buget, mai multe locuri de muncă și, în general, va duce la o creștere economică. Cel puțin așa avem speranțe.

Antonio Oroian, broker: „Vom avea mai multă vizibilitate în rândul investitorilor străini”

Piaţa de capital din România a trecut de la statul de piaţă secundară la cel de piaţă emergentă secundară printr-o decizie a agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell. Antonio Oroian, Broker la SSIF Goldring S.A, a declarat pentru Adevărul că „trecerea la statutul de Piaţă emergentă secundară a fost, probabil, cea mai aşteptată veste care a venit anul trecut. Putem spune că este o încununare a eforturilor pe care le-au făcut atât Bursa, cât şi noi, participanţii, împreună cu emitenţii, în încercarea de a moderniza Piaţa de capital şi, totodată, de a facilita accesul cât mai multor investitori pe această piaţă. Acest nou statut ne va oferi, în mod cert, vizibilitate în rândul investitorilor străini, în rândul fondurilor de investiţii din străinătate”.

Ce înseamnă piața emergentă

O piață emergentă este de obicei considerată economia unei țări care se află într-un anumit stadiu de dezvoltare, are o piață de capital reglementată și eficientă, iar veniturile populației sunt în creștere, dar se află în continuare sub media țărilor dezvoltate. În prezent, exceptând România, există 24 de piețe emergente identificate: Brazilia, Chile, Columbia, China, Mexic, Peru, Republica Cehă, Egipt, Grecia, Ungaria, Polonia, Qatar, Rusia, Africa de Sud, Turcia, Emiratele Arabe Unite, India, Indonezia, Coreea de Sud, Malaezia, Pakistan, Filipine, Taiwan și Thailanda. Acum aproape 30 de ani în acest sector erau doar 10 țări - reprezentând doar 1% din valoarea totală a acțiunilor disponibile investitorilor privați. Comparativ, astăzi cele 24 de națiuni reprezintă aproape 30% din piața investițională la nivel mondial. Acei investitori care au fost suficient de pricepuți pentru a investi în piețele emergente în anii '90 au fost pe deplin recompensați, fondurile de pe aceste piețele triplându-și valorile inițiale, în anumite cazuri. Clasificarea țărilor în diferite categorii este realizată prin intermediul indexului MSCI care analizează dimensiunea, lichiditatea și accesibilitatea pe piața de capital, atribuindu-i astfel un anumit statut investițional, potrivit siteului de specialitate financialmarket.ro. 

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net