România sub zăpadă: copaci doborâţi, maşini blocate. Situaţia în ţară

Ultima actualizare:

    Zăpada a creat probleme mari în judeţele din sud-estul RomânieiFoto: Dorin Constanda
Zăpada a creat probleme mari în judeţele din sud-estul RomânieiFoto: Dorin Constanda

Românii resimt din greu efectele primelor zile de iarnă adevărată din acest sezon. Sute de copaci şi stâlpi de electricitate au fost doborâţi de viscol, zeci de maşini au rămas blocate în zăpadă, iar mai multe persoane au fost duse la spitale cu autoşenilate pentru că ambulanţele nu au putut ajunge în unele zone, informează Mediafax.

În condiţiile ninsorilor viscolite de sâmbătă şi duminică, peste 1.700 de pompieri au intervenit cu 700 de utilaje și mijloace tehnice, la 500 de cazuri din județele afectate de vremea rea, sute de persoane fiind salvate, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), preluat de Mediafax.

Ilfov

În zona Bucureşti-Ilfov, ISU a trimis duminică (17 ianuarie), în jurul orei 16.00, un echipaj SMURD, însoțit de o șenilată pusă la dispoziție de CNADNR, la Oltenița pentru preluarea unui pacient cu probleme grave de sănătate, căruia i s-a asigurat transportul la un spital din Capitală.

De asemenea, un alt echipaj de prim ajutor a preluat de la intrarea pe autostrada A2 un pacient în vârstă de 85 de ani, cu afecțiuni oculare. Acesta a fost adus de la Lehliu cu o șenilată a CNADNR, preluat de salvatorii bucureșteni și transportat la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală. Totodată, pompierii de la ISU Bucureşti-Ilfov au avut 131 de intervenţii pentru îndepărtarea copacilor şi a stâlpilor de electricitate căzuţi pe drum sau pe maşini.

Brăila

Pompierii şi lucrătorii de la drumurile naționale și județene au scos din zăpadă a 18 autoturisme rămase blocate în trafic, în mai multe zone din județ. De asemenea, s-a intervenit în cazul unui autoturism în care se aflau un copil și patru adulți, surprins de viscol între localitățile Bărăganul și Însurăței. Persoanele au fost preluate în siguranță de către un utilaj al serviciului voluntar pentru situații de urgență și transportate în localitatea Bărăganul. Totodată, un alt autoturism în care se aflau 10 persoane a rămas blocat, din cauza viscolului, pe DJ 202 B Movila - Miresii - Țepeș Vodă, acestea fiind preluate și transportate în localitatea Țepeș-Vodă, în condiții de siguranță.

Buzău

Mai multe persoane din 20 de autoturisme rămase blocate, din cauza viscolului, la Căldărușanca, pe DN 2, au fost preluate de către echipaje ale poliției, cu antemergător, și transportate în orașul Buzău.

Călăraşi

Echipajele de pompieri au intervenit pe autostrada A2, la kilometrul 74, pentru deblocarea a 19 persoane aflate în două microbuze. Încă de la momentul anunțării situației s-a menținut permanent legătura cu ocupanții mijloacelor de transport, fără a fi semnalate probleme sau afecțiuni medicale. În condiții dificile, pompierii au reușit preluarea persoanelor cu ajutorul autocamioanelor de intervenție. Alte persoane s-au aflat în aceeași situație la kilometrul 84, echipajele de intervenție asigurând preluarea și transportul lor la Lehliu, cu autocamioanele din dotare. Totodată, salvatorii au intervenit pentru deblocarea a 38 de autoturisme surprinse în trafic în nouă localități din județ, fiind salvate 79 de persoane.

Constanţa

Paramedici de la Detașamentul Medgidia au însoțit o șenilată pusă la dispoziție de CNADNR, pentru acordarea primului ajutor unei femei însărcinate, în vârstă de 24 de ani. Pacienta a fost preluată de pompieri, ulterior fiind predată unui echipaj de la ambulanță și transportată la Spitalul Județean Constanța. Pompierii au mai transportat o gravidă în vârstă de 21 de ani, din localitatea Almalău la cea mai apropiată unitate spitalicească, respectiv Silistra - Bulgaria. Pe durata deplasării, efectuată cu o șenilată, femeia a fost însoțită de doi paramedici SMURD și un asistent medical.

Giurgiu

Pompierii au preluat din localitatea Stănești a unui bărbat de 64 de ani cu probleme cardiace. Salvatorii au mers cu o șenilată pe o distanță de 30 de kilometri, persoana fiind preluată și transportată în siguranță la spital. Cazul a fost precedat de salvarea unui copil în vârstă de un an, cu stare febrilă, rămas în grija personalului medical care a însoțit echipa de salvatori.

Prahova

Peste 300 de pompieri au fost angrenați în misiuni de deszăpezise la școlile din municipiul Ploiești.

Vrancea

Reprezentații serviciului voluntar pentru situații de urgență au intervenit, împreună cu administratorul drumului, pentru deblocarea a două autoturisme în care se aflau patru persoane, printre care şi o gravidă, rămase înzăpezite pe DJ 205 R, în localitatea Cotești. Totodată, s-a intervenit în localitatea Măicănești, unde o persoană a rămas blocată în autoturism din cauza viscolului, precum și în apropiere de localitatea Suraia, pentru scoaterea din zăpadă a cinci autovehicule în care se aflau 15 persoane.

Braşov

Jandarmii montani și salvamontiștii au intervenit pentru salvarea a două persoane rătăcite în zona din apropierea orașului Râșnov. După recuperarea celor doi turiști, un echipaj SMURD a evaluat starea medicală a acestora, stabilind că nu se impune transportul la spital.

La inspectoratele pentru situații de urgență din județele afectate de ninsori rămân activate grupele operative, fiind posibilă suplimentarea cu încă 3.200 de salvatori, pentru asigurarea intervenției imediate.

Totodată, au fost constituite detașamente de pompieri din județele Alba, Caraă-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ și Sibiu, care la nevoie vor merge în județele afectate de ninsori.

De asemenea, autovehicule cu șenile, autofreze și autospeciale pentru transport personal și victime multiple au fost trimise din județele care nu se află sub incidența atenționărilor de vreme rea, în zonele afectate.

image
image
image
image
image
image
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net