România și Bulgaria vor fi primite în Spațiul Schengen? Parlamentul European discută azi și votează mâine

romania-spatiul_schengen-parlamentul_european.jpg

romania cere intrarea in spatiul schengen
Parlamentul European (PE) discută astăzi, 10 decembrie, un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen
FOTO: adevarul.ro

Parlamentul European (PE) discută astăzi, 10 decembrie, un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Mâine, 11 decembrie, este programat votul, însă decizia finală pe acest subiect revine Consiliului UE.

De peste zece ani, România și Bulgaria și-au exprima dorința de a face parte spaţiul Schengen, ca membre cu drepturi depline. Se pare, că așteptările ar putea lua sfârșit astăzi, 10 decembrie.

Comisia Libertăţilor Civile (LIBE) a cerut în 5 noiembrie recomandarea de a aproba rapid aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ca membre cu drepturi depline, scrie news.ro.

Parlamentul European discută admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen

Dacă se va aproba, România va fi admisă în spațiul Schengen în două etape: suspendarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.

În prezent, atât România, cât şi Bulgaria aplică în mod parţial acquis-ul Schengen, iar controale sunt efectuate la frontierele ambelor ţări.

Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot  cu unanimitate  de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Ce este Spațiul Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liceră în Europa. Statele membre au eliminat controalele pentru persoane la frontierele dintre aceste state, fără prezentarea actelor de identitate și fără opriri de control.

harta_tarile_spatiul_schengen_tarile_membre.jpg

harta tarile  mebre din spatiul schengen
Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, printre care Belgia, Franța, Germania, Luxenburg, Portugalia, Spania, Țările de Jos, Elveția, Liechtenstein, Norvegia, Islanda
FOTO: adevarul.ro

Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, printre care Belgia, Franța, Germania, Luxenburg, Portugalia, Spania, Țările de Jos, Elveția, Liechtenstein, Norvegia, Islanda.

Intrate în UE în 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit să fie primite în Spațiul Schengen în luna martie 2011, însă a fost amânată intrarea. Motivul oficial este că cele două țări au lipsuri în domeniul reformelor în justiție și din cauza corupției. A contribuit și amploarea fenomenului migrației, precum și că România și Bulgaria reprezintă frontiera de est a UE și trebuie securizate.

Loading...