România se pregătește de marea relaxare. Calendarul măsurilor. Ce se întâmplă de la 15 mai, 1 iunie și 1 iulie

Ultima actualizare:

    în România, rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid scade de la o zi la alta, deși pandemia încă există și trebuie în continuare să ne protejăm
în România, rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid scade de la o zi la alta, deși pandemia încă există și trebuie în continuare să ne protejăm

România se pregătește de marea relaxare, iar despre calendarul măsurilor care vor fi ridicate începând cu 15 mai a vorbit ieri președintele Klaus Iohannis și azi premierul Florin Cîțu. Iată ce urmează să se întâmple la 15 mai, 1 iunie și 15 iulei dacă incindeța cazurilor de îmbolnăvire cu Covid se menține la 1,5 iar numărul persoanelor vaccinate crește.

Vești bune și foarte bune din partea autorităților! Ieri, 13 mai, Klaus Iohannis a declarat într-o conferință de presă că din acest weekend intră în vigoare mai multe măsuri de relaxare pe care le așteptam de la 1 iunie. Însă, pentru că situația epidemiologică s-a îmbunătățit considerabil și rata de pozitivare a scăzut mai rapid, într-un timp mult mai scurt decât era prevăzut, iată că și relaxarea vine mai devreme, a explicat premierul Cîțu. 

Premierul Florin Cîţu a anunţat că, vineri va avea loc atât o întrunire a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, cât şi o întrunire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cele două organisme ar urma să stabilească  relaxarea măsurilor, dar şi calendarul concret pentru fiecare etapă.

Chiar dacă şeful statului a anunţat că se renunţă la masca de protecţie în spaţii deschise, din 15 mai, dar şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii şi a mai dat câteva exemple de măsuri care vor fi luate din 1 iunie, cele două organisme trebuie să discute pe fiecare domeniu în parte când se va putea reveni la normalitatea de dinaintea pandemiei.

De asemena, specialiştii din sistemul medical trebuie să se pună de acord şi să precizeze care sunt condiţiile în care calandarul de relaxare a măsurilor poate fi pus în aplicare – cu referire la rata de incidenţă şi rata de vaccinare. 

Marea Relaxare. Calendarul măsurilor

Măsurile de relaxare vor fi luate progresiv, în etape, în funcție de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare 

Măsuri de relaxare, 15 mai

De sâmbătă, 15 mai, se elimină obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise, cu câteva excepții: piețe, târguri și locuri aglomerate precum mijloace de transport în comun.

De asemenea, se elimină carantina de noapte și se revine la libera circulație după ora 22.00 fără declarație pe proprie răspundere.

Magazinele revin la programul lor normal. Restaurantele, terasele, pub-urile și barurile vor avea program restricționat în așa fel încât nu vor putea fi organizate petreceri de noapte.

Activitățile sportive se reiau cu public, spectatorii putând ocupa doar 25% din locurile disponibile. 

Măsuri de relaxare, 1 iunie

De la 1 iunie evenimentele private organizate în exterior se vor putea desfăşura cu participarea unui număr maxim de 70 de persoane, iar evenimentele organizate în spații închise vor putea fi organizate cu participarea a cel mult 50 de persoane. 

De la 1 iunie crește capacitatea de cazare în hoteluri și capacitatea de servire în restaurante.

Măsuri de relaxare, 1 iulie

Începând cu luna iulie, dacă toate persoanele sunt vaccinate și organizatorul de evenimente private garantează acest lucru, se renunță la restricționarea numărului de participanți. 

La fel, în ceea ce privește activitatea în sălile de sport, dacă toate persoanele sunt vaccinate numărul de participanți poate crește. 


    Școala ar putea începe în curând cu toți elevii în bănci
Școala ar putea începe în curând cu toți elevii în bănci

Vineri aflăm când se întorc elevii la școală 

Astăzi aflăm dacă elevii se vor întoarce cu toții săptămâna viitoare în bănci. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că unitățile de învățământ care vineri au rata de infectare mai mică de 1 la mie vor funcționa în săptămâna următoare cu prezența fizică a tuturor elevilor. Este vorba despre cei din clasele a V-a, a V-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a care desfășurau orele în sistem online. În cazul în care rata de infectare rămâne și azi peste 1 la mie, școlile vor funcționa fără prezența fizică a elevilor din aceste clase. Klaus Iohannis a declarat că„Este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală şi este foarte de dorit ca anul şcolar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinaţi”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni”.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net