România oprește importul de cartofi noi din Egipt din cauza unei bacterii fără leac

cartofi_egipt.jpg

cartofi noi egipt, interdictie cartofi, cartofi contaminati, cartofi egipt bacterie, putregai brun, ministerul agriculturii
Cartofii au primit interdicția de a intra în România, fiind reținuți în Portul Constanța. Foto: digi24.ro

Nu mai puțin de 1.100 de tone de cartofi noi de proveniență egipteană au fost oprite în Portul Constanța de inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare, din cauza depistării unei bacterii periculoase. În urma analizelor de laborator a reieșit că tuberculii, care urmau să ajungă în supermarketuri din țară, erau contaminați cu microorganisme pentru care nu există încă substanțe chimice sau biologice de împiedicare a răspândirii acestui organism dăunător.

Oficialii Ministerului Agriculturii au anunțat că transportul de cartofi din Egipt a fost oprit în Portul Constanța și a primit interdicție de a intra în țară. Analizele de laborator au confirmat că tuberculii sunt contaminați cu Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun), o bacterie extrem de periculoasă pentru care nu există, la ora actuală, soluții chimice și biologice de împiedicare a răspândirii sale. Conform reprezentanților ministerului, cartofii pot avea efecte devastatoare asupra sănătății oamenilor și fără să fie consumați ca atare.

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător și, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului și a apelor de suprafață cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum și din cartofii deteriorați și evacuați ca resturi menajere. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Cartofii de origine egipteană sunt prezenți în supermarketurile din România încă din luna februarie. Clima din țara africană permite coacerea lor cu mult timp înainte de cei de pe piața internă, iar prețul de comercializare este extrem de mic. În schimb, cartofii noi produși în România se vând începând cu luna aprilie drept trufandale, iar prețul lor este chiar mai mare decât dublu.

Autoritățile române au dispus interzicerea importurilor de cartofi din Egipt, până la eliminarea oricărui risc de contaminare. Măsura interdicției a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1