România, gazda celui mai mare proiect de voluntariat din Europa

Ultima actualizare:

    Voluntarii din Canada au tras tare pe şantierFoto: Facebook / Jumbo Flower
Voluntarii din Canada au tras tare pe şantierFoto: Facebook / Jumbo Flower

Oameni cu suflet uriaş! Peste 450 de voluntari din România, Statele Unite ale Americii, Canada, Turcia şi Noua Zeelendă au muncit zi de zi, timp de o săptămână, pentru a ajuta zece familii sinistrate din Vâlcea. La Constanţa, câţiva pompieri inimoşi au reparat acoperişul unei case mistuite de un incendiu, iar un poliţist din Ialomiţa este înger păzitor pentru mai mulţi orfani.

  • Zece case în cinci zile! Cel mai mare proiect de voluntariat şi construire accelerată din Europa s-a derulat în săptămâna 7 - 11 octombrie, la Vaideeni – Vâlcea: Big Build 2019. Peste 450 de voluntari din România, SUA, Canada, Turcia şi Noua Zeelendă au muncit cot la cot pentru a le oferi o locuinţă unor familii afectate de inundaţiile din ultimii ani, precum şi unor localnici săraci. Organizaţia non-profit „Habitat For Humanity” România a deschis şantierul pe 7 octombrie, pentru a finaliza după numai cinci zile cele zece case promise. Terenul pe care au fost construite locuinţele a fost pus la dispoziţie de Primăria Vaideeni, iar costurile - aproximativ o jumătate de milion de euro - au fost acoperite din donaţii financiare şi cu materiale de construcţii oferite de partenerii evenimentului, precum şi din fondurile strânse de voluntari individuali.

„Dreptul la o locuinţă adecvată este un drept fundamental al omului şi un pas în a rupe cercul sărăciei. Aici am servit zece familii, dar România, din păcate, se confruntă cu cele mai severe statistici: peste 50% din populaţie locuieşte în condiţii de supraaglomerare”, spune Roberto Pătrăşcoiu, directorul naţional “Habitat for Humanity”. El detaliază: “Am adunat la Vaideeni - Vâlcea, la un loc, oameni dintre care mulţi n-au pus niciodată mâna pe un ciocan. Casele nu sunt ridicate doar cu unelte, ci şi cu multă iubire şi cu multă grijă şi dedicare. Împreună am ridicat zece case în doar cinci zile”.   

Doi prichindei, bucuroşi că vor avea căsuţa lor
Doi prichindei, bucuroşi că vor avea căsuţa lor
  • Generozitatea Taniei Popa. „Este un exemplu nu doar pentru noi, cei de aici, nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume. O parte din sufletul voluntarilor va rămâne aici, legat mereu de comunitatea noastră”, afirmă Daniel Băluţă, primarul comunei Vaideeni.  

Printre sutele de voluntari prezenţi pe şantierul de la Vaideeni s-au numărat Alina Dumitru, fostă campioană olimpică la judo, Constantina Diţă, fostă campioană olimpică la maraton, actorii Tania Popa, Livia Graur, Grig Chiroiu, realizatoarea TV Roxana Ciuhulescu şi jurnalistul Adelin Petrişor. Actriţa Tania Popa a donat pentru această cauză jumătate din premiul obţinut în cadrul celei de-a doua ediţii a emisiunii ”Ferma Vedetelor”, adică 25.000 de euro. “Mi s-a părut foarte normal să donez jumătate din acel premiu pentru această cauză. Este o atmosferă absolut incredibilă pe şantier. Aceste lucruri mă vor face să zâmbesc, nu rolurile sau premiile care vin şi pleacă. Să dea Dumnezeu să câştig şi mai multe premii şi să le împart de fiecare dată”, se confesează, emoţionată, Tania Popa. 

Tania Filip, o actriţă care a donat o mică avere
Tania Filip, o actriţă care a donat o mică avere
  • Zâmbete şi speranţe. Printre voluntari s-au aflat şapte persoane din Canada. Pamela, unul dintre membri, e pentru a treia oară în România: „A trebuit să ne luăm liber, ca să venim aici. De fiecare dată când ajung la voi, las o mică parte din mine aici”, mărturiseşte Pamela pentru adevarul.ro. 

Pe şantier au lucrat 21 de oameni din partea organizaţei Crucea Roşie – Vâlcea, dar şi 14 voluntari din partea Fundaţiei pentru SMURD, veniţi din toate colţurile ţării. „Am înţeles că tot ceea ce contează sunt zâmbetele şi privirile pline de speranţă ale mamelor, taţilor şi copiilor care îşi vor putea vedea visul cu ochii”, zâmbesc cei de la SMURD.

Aici locuia una dintre familiile năpăstuite
Aici locuia una dintre familiile năpăstuite

Click! spune

După inundaţiile din 2014, zeci de familii din Vaideeni - Vâlcea au rămas fără case şi fără agoniseala de-o viaţă. Unii s-au văzut nevoiţi să locuiască în containere, alţii în bordeie, fără căldură, apă sau toaletă, în condiţii dure. Până acum, peste 60.000 de persoane din România au fost ajutate de ”Habitat for Humanity”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net