România a depășit pragul de 5.000 de îmbolnăviri zilnice. Ce știm până acum despre Covid-19

Ultima actualizare:

    Record absolut de îmbolnăviri în România! Vineri, 23 octombrie 2020, s-au înregistrat peste 5.000 de cazuri noi
Record absolut de îmbolnăviri în România! Vineri, 23 octombrie 2020, s-au înregistrat peste 5.000 de cazuri noi

România a depășit vineri, 23 octombrie 2020, pragul de 5.000 de îmbolnăviri zilnice cu Covid-19, iar despre această boală contagioasă și mortală nu se știu nici acum prea multe. Încă nu s-a descoperit nici un tratament eficace, încă nu avem un vaccin care să prevină răspândirea virusului, iar în România cel puțin sistemul medical se apropie de colaps. Iată ce știm despre SARS-CoV-2, la aproape un an de la confirmarea primului caz de îmbolnăvire din China!

Mai avem puțin și se împlinește un an de la confirmarea primului caz de îmbolnăvire cu Coronavirus din China. Iar de atunci și până acum doar câteva lucruri par a fi certe: virusul este foarte contagios, are o rată de mortalitate extrem de ridicată, iar masca de protecție, spălatul pe mâini și distanțarea socială sunt singurele măsuri prin care putem lupta cât de cât împotriva răspândirii pandemiei. Iată însă și alte lucruri pe care le cunoaștem despre boala secolului.  

Unde s-a înregistrat primul caz de Covid-19

Primul caz de coronavirus a apărut încă de la data de 17 noiembrie în China, potrivit unor informaţii ale Guvernului chinez publicate de South China Morning Post. Persoana infectată, în vârstă de 55 de ani, era rezident al provinciei Hubei. 

Când a fost decretată pandemia de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat la 11 martie 2020 că epidemia de coronavirus devine oficial pandemie. „Aceasta este prima pandemie cauzată de coronavirus", declara pe atunci directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune", afirma acesta într-o conferinţă de presă susținută la Geneva. ''Am estimat, deci că Covid-19 poate fi calificat drept pandemie'' - a mai spus el.

Prima țară europeană care a intrat în carantină

Italia este prima țară care a intrat în carantină. Asta se întâmpla la 10 martier 2020, când primul ministru italian Giuseppe Conte le-a transmis oamenilor să stea în casă. Călătoria către și dinspre Italia, precum și circulația dintre orașe au fost restricționate. Au fost interzise toate întrunirile publice, inclusiv meciurile de fotbal din divizia A.

CITEȘTE ȘI: Ce amenzi plătești dacă nu respecți restricțiile impuse în București

Italia avea să fie cea mai puternic afectată țară din Europa. Au urmat apoi Spania, Franța, Germania și țările balcanice. Suedia a fost de asemenea extrem, de lovită dar asta din cauza erorilor în gestionarea situației. Oficialii suedezi au mers pe principiul imunizării în masă însă această strategie nu a funcționat. 

Primul caz de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 în România

La 27 februarie 2020 s-a înregistrat primul caz de infecție cu SARS-Cov-2 în România. Este vorba despre un tânăr din localitatea Prigoria, județul Gorj. El a fost infectat de un cetățean Italian cu care a intrat în contact direct, care venise în vizită în România neștiind că este bolnav. Gorjeanul, în vârstă de 25 de ani, deși asimptomatic, a fost internat la Institutul Matei balș din capitală, iar familia sa a fost plasată în carantină. 

România intră în stare de urgență

Pe 16 martie 2020 în România este decretată starea de urgență. Se închid școlile, grădinițele, creșele, universitățile. Se închid cinematografele, teatrele, sălile de jocuri de noroc, saloanele și frizeriile. Se închid toate parcurile, locurile de joacă, magazinele din interiorul mall-urilor și al marilor centre comerciale. Românii aveau voie să iasă afară din case doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere și doar pentru a merge la farmacie, la cumpărături sau la medic.

Cum te poți îmbolnăvi de Covid-19

Noul coronavirus este foarte contagios și te poți îmbolnăvi extrem de ușor. Principalul mod de transmitere este de la o persoană la alta prin intermediul secrețiilor, eliminate de către persoanele infectate prin expirație atunci când strănută, vorbesc sau tușesc. Este posibil ca o persoană să se infecteze prin atingerea cu mâna a obiectelor sau suprafețelor contaminate de secrețiile unei persoane bolnave. În general, coronavirusul nu supraviețuiește timp îndelungat pe obiecte: aproximativ 3 ore pe diverse obiecte/suprafețe în mediu uscat și aproximativ 6 zile pe diverse obiecte/suprafețe în mediu umed. Momentan, nu există suficiente dovezi, care să ateste că animalele de companie ar putea transmite virusul.

Cine riscă să dezvolte forme severe ale bolii

Vârstnicii, persoanele care prezintă și alte afecțiuni (comorbidități) sunt mai predispuse în a dezvolta o formă mai gravă de boală. Persoanele cu cel care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta complicații sunt: persoane care au imunitate scăzută, persoane cu boli cronice (diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, plămâni și rinichi, obezitate severă – IMC > 40), persoane peste 70 de ani. 

Simptome Covid-19: febră, tuse, dureri musculare

Printre cele mai des întâlnite simptome ale infecției cu Covid-19 se numărăr febra, tusea violentă și seacă, durerilemusculare, oboseala și pierderea parțială sau totală a gustului și a mirosului. 

CITEȘTE ȘIBucureștiul intră în scenariul roșu. Masca devine obligatorie și pe stradă. Se închid localurile, cinematografele și teatrele

  • Febră. Dacă ai febră, iar temperatura corporală depășește valoarea de 37,8 grade, este clar că ceva se întâmplă în organismul tău. Și nu e de bine. Febra este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale infecției cu SARS-CoV-2 deși poate fi cauzată și de alți factori: o infecție în organism care nu are legătură cu noul coronavirus, o inflamație sau poate ai contactat doar o gripă comună. 
  • Tuse seacă și dificultăți de respirație. Dacă ai început să tușești, trebuie să fii atent la un aspect: tusea este seacă sau productivă? Dacă este seacă, violentă, dacă ai cel puțin trei crize pe zi sau un episod durează aproape o oră, ar trebui să anunți medicul de familie. Aproape toate persoanele care s-au îmbolnăvit au avut ca simptome principale tusea seacă și probleme respiratorii. Cum îți dai seama de asta? Încearcă să inspiri adânc. Dacă simți că, deși o faci,  în plămâni nu ajunge suficient oxigen, iată un alt semnal care ar trebui să te alarmeze. 
  • Oboseală accentuată. Oboseala accentuată, starea de „leșin”, senzația că nu te mai ții pe picioare, că ai vrea să stai mereu întins în pat, apatia și somnolența sunt alte simptome că organismul tău se luptă cu virusul. Pe de altă parte trebuie să știi că există foarte multe persoane care sunt asimptomatice. Ele, deși sunt infectate cu Covid-19, nu au nici un simptom, motiv pentru care își desfășoară viața absolut normal. Ele nu știu că sunt bolnave și, ce e mai rău, nu știu că pot răspândi virusul și pot infecta persoanele cu care intră în contact direct.
  • Dureri musculare. Infecția cu Covid-19 se manifestă și prin dureri musculare puternice în tot corpul. E ca și cum ai fi depus un efort foarte mare și te-ai ales cu febră musculară la picioare, mâini, spate, gât, abdomen. Te dor toți mușchii și de abia te miști. Este un semnal că organismul se resimte.

CITEȘTE ȘiDSP București cere tuturor spitalelor din Capitală să-şi facă circuite pentru COVID

Este foarte important să urmărești dacă prezinți toate aceste simptome de Covid -19 descrise mai sus, dacă ai doar două dintre ele sau numai unul singur. De exemplu, dacă ai febră și tuse seacă, probabilitatea de a fi bolnav este mare dar numai un test îți va spune cu precizie dacă ești sau nu infectat.

Tratamentul împotriva Covid-19 

În prezent, nu există nici un tratament împotriva Covid-19. Mai multe vaccinuri sunt în faza de testare, dar până acum nici unul nu a fost lansat pe piață. Există însă o medicație care atenuează simptomele, în cazurile mai puțin severe.

Azi, vineri, 23 octombrie 2020, în România s-a înregistrat un nou record negativ de îmbolnăviri cu Covid-19: peste 5.000 de cazuri. Ce nu știm despre această boală? Când se va sfârși! Și câți oameni vor mai muri până se va descoperi un vaccin accesibil la scară largă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net