În România a apărut pâinea cu făină din greieri. Ai mânca așa ceva?

Ultima actualizare:

    Pâinea cu făină din greieri se află în stadiu de experiment, dar este comestibilă
Pâinea cu făină din greieri se află în stadiu de experiment, dar este comestibilă

În România a apărut pâinea cu făină din greieri, iar ciudatul experiment a fost realizat de studenții de la Universitatea de Științe Agricole din Iași. Pâinea este mai închisă la culoare, dar are gustul unei franzele normale. Motivul? Gustul greierului este neutru.

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi, sub îndrumarea profesorilor, au copt prima pâine cu făină din greieri din România, iar acum noile franzele sunt în stadiul de testare, scrie Adevărul.


    Greierele are un gust neutru, dar e plin de proteine
Greierele are un gust neutru, dar e plin de proteine

Ce gust are pâinea cu făină din greieri

Producătorii au dat asigurări că, dacă cel care gustă nu ştie ce ingrediente are și nu simte nicio diferenţă. În schimb, spun ei, pâinea cu făină din greieri este mult mai hrănitoare. La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experţii spun că greierii au un gust neutru, aşa că nu influenţează prea mult gustul pâinii, mirosul sau aromele. Produsul are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare, la fel cum este si conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine. 

Pâinea cu făină din greieri. Ingrediente

Pâinea coaptă cu făină din greieri conține: 

  • Făină de grâu
  • Făină de greieri 3%
  • Maia naturală
  • Sare
  • Apă

„Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificaţie constă într-o închidere uşoară a culorii”, a spus Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi.   

În Islanda a apărut ciocolata cu greieri

dar romîânii nu sunt primii care s-au gândit să valorifice în acest fel insectele. Islandezii Búi Bjarmar Aðalsteinsson şi Stefán Atli Thorodds au lansat acum ceva vreme pe piaţă ciocolata cu greieri, numită Jungle Bar.

Delicatesa este preparată din făină obţinută prin uscarea şi măcinarea greierilor, amestecată cu ciocolată şi curmale. Producătorii susţin că insectele sunt o sursă bogată de proteine, calciu, vitamina B12, fier, acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6. Firma islandezilor are o fermă în care creşte greierii pe care îi foloseşte la producerea ciocolatei. “Insectele comestibile sunt foarte importante pentru sănătate, de aceea le folosim la prepararea ciocolatei”, a spus Aðalsteinsson. O cutie cu 6 ciocolate costă 25 de euro (110,5 lei).

Deocamdată, pâinea cu făină din greieri din România se află în stadiul de testare şi nu este disponibilă pentru publicul larg. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis în ianuarie că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net