Româncele al căror magazin a fost incendiat la Norwich: „Englezii ne-au adus flori şi mâncare”

Ultima actualizare:

    Andreea şi Sorina Abraham au fost impresionate de solidaritatea britanicilorFoto: Arhivă personală
Andreea şi Sorina Abraham au fost impresionate de solidaritatea britanicilorFoto: Arhivă personală

A trecut prin clipe de coşmar, când magazinul Village Shop, de pe Magdalen Street din Norwich (Anglia), a fost atacat şi incediat de un extremist britanic, în noaptea de 7 pe 8 iulie. Românca Sorina Abraham, proprietara magazinului, îşi aminteşte că vitrina a fost spartă cu o cărămidă, uşa - forţată, pentru ca apoi să izbucnească un incendiu în interior.

Sorina Abraham a plecat din Nădlac în 2010 ani, iar fiica ei, Andreea, în urmă cu patru ani, după ce a terminat liceul. Puştoiaca a venit în Anglia ca să fie alături de mama ei, care deschisese două magazine cu produse alimentare româneşti, şi să urmeze studii universitare.

Sorina (44 de ani) şi Andreea (23 de ani) locuiesc la etajul I al clădirii la parterul căreia se găseşte magazinul Village Shop. Joi noapte, cele două dormeau liniştite şi, la un moment dat, au simţit miros de fum. Sorina a sunat imediat la numărul de urgenţă, apoi a părăsit imobilul împreună cu Andreea. Despre autorul incendiului, arădencele spun că l-au văzut pe înregistrările camerelor video. „Este vorba despre un bărbat, care avea faţa parţial acoperită. Încă nu se ştie dacă e atac rasist. Poliţia urmează să confirme sau infirme”, mărturiseşte Sorina Abraham.

Femeia are experienţă în comerţ, deoarece timp de 20 de ani a avut magazine alimentare în Nădlac. „Am deschis în Anglia două magazine alimentare cu produse româneşti şi est-europene. Unul dintre ele este cel căruia i s-a dat foc. Nu ne-a venit să credem că focul a fost pus intenţionat”, povesteşte Andreea Abraham.

Zeci de locuitori din Norwich au venit la magazinul româncelor pentru a le încuraja
Zeci de locuitori din Norwich au venit la magazinul româncelor pentru a le încuraja

Fata şi mama ei au primit ajutor de unde nu se aşteptau. „Au venit voluntari britanici şi au făcut curăţenie. Oamenii de pe stradă ne aduceau flori, felicitari... În ziua incidentului, proprietarii unui restaurant din zonă au venit cu mâncare, cafele, băuturi. Magazinul a fost decorat cu inimioare de hârtie, purtând mesaje emoţionante”, explică, impresionate de solidaritatea englezilor, cele două românce.

Pentru a le ajuta pe mamă şi pe fiică, oamenii din zonă au creat o pagină specială pentru donaţii, cu scopul de a strânge măcar 500 de lire sterline, dar deja a fost colectată o sumă mai mare.

Pe un panou au fost postate mesaje emoţionante
Pe un panou au fost postate mesaje emoţionante

Andreea Abraham a postat pe o reţea socială un mesaj de mulţumire: „Dragostea şi sprijinul de care am avut parte au contat foarte mult emoţional. Acest lucru a depășit cu mult pagubele materiale cauzate de persoana care a decis să incendieze magazinul. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru ajutor, pentru fiecare vorbă bună, floare şi donaţie... Norwich este mare”.

Click! spune

Cele două arădence îşi conduc singure afacerea. Ele au patru angajaţi (trei vânzătoare şi un şofer). Majoritatea clienţilor sunt români, iar restul - britanici şi est-europeni. Sorina Abraham spune că încă n-a finalizat inventarul, dar poate aproxima că are o pierdere de 40% din investiţia de ordinul zecilor de mii de lire sterline.

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net