Româncă din Finlanda condamnată pentru defăimarea instituției care i-a luat copiii

Ultima actualizare:

    Camelia Smicală, strigăt de disperare în ziua când i-au fost luați copiii
Camelia Smicală, strigăt de disperare în ziua când i-au fost luați copiii

Încă o lovitură grea pentru românii stabiliți în țările nordice. Un medic român, mamă a doi copii, stabilită în Finlanda în 2005, a fost condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare pentru defăimarea autorităților din țara adoptivă. Femeia a fost judecată pentru agresarea executorilor judecătorești care veniseră să-i ia copiii.

Camelia Smicală (Jalaskoski) trăiește o dramă de nedescris. În primăvara anului 2015 s-a trezit cu executorii judecătorești la ușă, după o plângere formulată de fostul soț, finlandez. Acesta s-a plâns autorităților că fosta consoartă plănuiește să fugă din țara adoptivă, în România, împreună cu cei trei copii ai lor. Femeia divorțase de bărbat după ce acesta se dovedise extrem de agresiv, inclusiv cu copiii. În ciuda acestui comportament din partea tatălui, autoritățile finlandeze i-au suspendat ei dreptul de a-și vedea copiii și i-au smuls din brațe. Micuții au ajuns în plasament, însă Camelia s-a luptat pentru ei în fiecare zi. Vineri, femeia a fost condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare pentru defăimarea instituțiilor statului finlandez.

„A doua zi după ce s-a dat sentința prin care am pierdut custodia asupra copiilor, s-au prezentat la noi trei executori judecătorești care, efectiv, ne-au abuzat. Eu am avut fracturi costale, pot dovedi cu documente legale, și o articulație distrusă definitiv. Fata mea mai mare, Andreea, era plină de sânge, ceilalți doi erau plini de vânătăi. Eu am fost condamnată pentru că unul din executori avea o zgârietură de jumătate de centimetru, pe care nu au putut dovedi că i-aș fi făcut-o eu”, a declarat Camelia Smicală pentru Antena 3.

Fostul soț, care are afaceri în România, a făcut tot posibilul să se răzbune după ce Camelia a intentat divorț. Acesta i-a deschis nu mai puțin de 60 de procese, pentru care și azi trebuie să dea socoteală în instanțe. „Nici un criminal din Finlanda nu a fost nevoit să suporte atâtea procese, și nici un criminal din Finlanda nu a plătit atâtea amenzi câte mi-au dat mie. Am primit peste 40.000 de euro amendă, pe baza faptului că fostul meu soț a amenințat cu moartea în mod constant copiii la întâlnirile sub supraveghere și în continuare poliția finlandeză a refuzat să cerceteze”, a spus românca.

Femeia a încercat în mod constant să creeze o legătură între copii și tatăl lor, însă cei mici nici nu vor să audă de el și se tem pentru viața lor. „De fiecare dată când este cu copiii, în loc să încerce să și-i apropie, îi amenință. Eu nu am nimic cu el, nu mă lupt cu el. E tatăl copiilor mei, e dreptul lui, dar câtă vreme copiii mei sunt amenințați și sunt în pericol e obligația mea de mamă să-i apăr”, a declarat Camelia pentru sursa citată.


    Camelia Smicală (45 de ani) și cei trei copii ai ei.
Camelia Smicală (45 de ani) și cei trei copii ai ei.

Copiii Cameliei sunt în prezent instituționalizați în două case de copii. Maria, fiica cea mică, eate cazată într-un centru de copii cu probleme psihice. Ei sunt vizitați în permanență de tatăl lor, fără restricții, în ciuda nenumăratelor plângeri legate de comportamentul său agresiv.

Camelia spune că toată această dramă a ei și a copiilor săi nu ar fi avut loc dacă autoritățile române le-ar fi întins o mână de ajutor atunci când aveau nevoie.

„Noi suntem în situația asta din cauza Ambasadei Române la Helsinki, care a refuzat timp de nouă ani să ne facă certificate de naștere românești ale copiilor. Eu de nouă ani încerc să plec în România, de dinainte să-mi ia copiii. Noi, practic, suntem în închisoare de zece ani în Finlanda, în baza faptului că ne-a fost încălcată libertatea de circulație. Am fost ținuți aici pentru că doi dintre copii s-au născut în Finlanda. Anul trecut s-a schimbat ambasadorul, din fericire, și ni s-au făcut certificatele de naștere. Din păcate, prea târziu”, spune Camelia.

Vezi aici momentul dramatic când executorii au dat buzna în casă pentru a-i lua copiii!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net