Român răpit în Nigeria. Este al treilea compatriot luat ostatic în Africa

Ultima actualizare:

    Un român a fost răpit de la bordul unei nave elveţiene, de pe coasta Nigeriei, sâmbătă 22 septembrieFOTO: adevarul.ro
Un român a fost răpit de la bordul unei nave elveţiene, de pe coasta Nigeriei, sâmbătă 22 septembrieFOTO: adevarul.ro

Încă un compatriot a fost luat ostatic într-o țară africană. Un român a fost răpit de la bordul unei nave elveţiene, de pe coasta Nigeriei, sâmbătă 22 septembrie. Ministerul de Externe (MAE) a anunțat a fost activată Celula de Criză pentru salvarea românului răpit.

Un român se află printre cele 12 persoane răpite de piraţi de la bordul unei nave elveţiene, de pe coasta Nigeriei, sâmbătă 22 septembrie. Piraţii au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului.

Ministerul de Externe (MAE) precizează că, prin Ambasada României la Berna şi Ambasada României la Abuja, are în atenţie acest eveniment.

”Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Din informaţiile obţinute de la autorităţile elveţiene, s-a confirmat faptul că printre membrii echipajului răpiţi se află şi un cetăţean român”, precizează MAE.

Ambasada României la Berna menţine legătura permanentă cu Celula de Criză a MAE elveţian, iar Ambasada României la Abuja cu autorităţile nigeriene competente pentru alte informaţii de interes în vederea soluţionării cazului.

Cum a fost răpit românul

Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Piraţii au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny.

Piraţii au răpit un român în Nigeria, de pe nava MV Glarus transporta grâu
Piraţii au răpit un român în Nigeria, de pe nava MV Glarus transporta grâu

Piraţii au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului. Autoritatea maritimă din Nigeria a precizat naţionalităţile marinarilor răpiţi: şapte sunt sunt din Filipine şi câte unul din România, Slovenia, Ucraina, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, potrivit Reuters.

Massoel Shipping, care operează nava MV Glarus, a comunicat: „Compania lucrează cu autorităţile şi specialiştii pentru a-i elibera rapid şi în siguranţă pe cei capturaţi”.

Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, acolo fiind principala sursă a ţării de ţiţei. Anul trecut au avut loc zece luări de ostatici în apele nigeriene.

Un român a fost răpit în Libia

Un inginer român a fost răpit sâmbătă, 14 iulie, în Libia. Bărbatul este din Ploieşti şi are o experienţă de peste 15 ani în domeniul petrolier. Bărbatul lucra pentru o companie petrolieră care are un punct de lucru pe un câmp petrolifer din Sahara.

Acesta era de serviciu când el şi alţi trei colegi de-ai săi, libieni se pare, ar fi fost răpiţi de o grupare de rebeli înarmaţi. Din primele informaţii oferite de presa libiană, doi dintre cei patru ingineri răpţi au fost eliberaţi, dar au rămas ostatici românul şi încă un libian. Inginerii au fost preluaţi de indivizi înarmaţi şi transportaţi într-un loc necunoscut.

La data de 28 august au apărut primele imagini cu inginerul român. Teroriștii care l-au răpit au publicat o filmare în care românul apare alături de un cetățean libian, răpit și el, care transmite un mesaj în limba arabă. Cei doi sunt atent supravegheați de doi răpitori, care au fețele acoperite și țin două mitraliere.

Ministerul Afacerilor Externe spune că âse verifică autenticitatea filmării în cadrul Celulei de criză și că astfel de mesaje video se înscriu în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen.

Român răpit în Burkina Faso

Iulian Gherguţ (43 ani) a fost răpit acum trei ani, pe 4 aprilie 2015, de persoane înarmate, de la o mină de mangan din Burkina Faso, situată în provincia Oudalan, la circa 20 km de Mali. Se presupune că grupul de terorişti provin din Mali, scrie site-ul de ştiri Burkina24.com.

Românul Iulian Gherguț a fost răpit în 2015 în Burkina Faso. Nu a fost eliberat nici acum, după trei ani de la răpire
Românul Iulian Gherguț a fost răpit în 2015 în Burkina Faso. Nu a fost eliberat nici acum, după trei ani de la răpire

Singura informaţie despre Iulian Gherguţ este că el nu a fost rănit. Și în Cazul lui Iulian Gherguț a fost formată o Celulă de Criză care este în contact cu autorităţile locale şi cu cele franceze, precum şi cu familia lui Gherguţ, din comuna Săbăoani, sat Traian, judeţul Neamţ.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net