Riscurile întoarcerii la şcoală. Regulile de bază pentru a evita orice posibilitate de transmitere

Ultima actualizare:
Medicul Viorel Dumitrescu crede că pericolele sunt minime în cazul copiilor
Medicul Viorel Dumitrescu crede că pericolele sunt minime în cazul copiilor

Cei mai mulţi părinţi se tem că începutul şcolii ar putea însemna şi începutul problemelor de sănătate pentru copii. Mai mult, cei mici vor transmite imediat virusul persoanelor adulte şi vulnerabile din familie. Medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu explică pentru adevarul.ro care sunt riscurile odată cu întoarcerea elevilor în clase.

Dacă se respectă cele trei reguli de bază – igiena mâinilor, purtarea măştii şi distanţarea fizică – riscul aproape că nu va exista. 

„Transmiterea între copii e aproape nulă, pentru că ei nu expectorează şi nu au posibilitatea să transmită o cantitate foarte mare de virus, aşa că măsurile de igienă, respectarea distanţei între copii şi spălatul mâinilor, purtarea măştii, reduc peste 90% posibilitatea infectării între copii. Persoanele care pot transmite cel mai frecvent în această situaţie boala ar fi profesorii, îngrijitorii, personalul de întreţinere. Noi ne ferim de copii. Profesorii vor putea transmite. Este foarte clar, copiii transmit greu boala. Ca să transmiţi boala trebuie să ai un strănut puternic, să ai secreţii masive. Copilul nu are“, spune medicul, amintind că, spre exemplu, s-a dovedit că micuţii nu pot transmite tuberculoza.

Scurtarea orelor ar fi benefică

 ”Cancelaria este un pericol mai mare. Acolo se bea o cafea, se mai fumează o ţigară, se stă la o şuetă, se mai ceartă. Un profesor care vorbeşte fără mască este foarte periculos. Şi pentru copii şi pentru ei“, spune medicul, care menţionează că, în schimb, scurtarea orelor ar fi benefică, pentru că un copil mic nu poate sta mai mult de 3 ore cu masca. 

„Într-adevăr, scurtarea orelor ar fi, consider eu, un aspect benefic, pentru că nu vor putea copiii, mai ales cei mici, să poarte masca mai mult de 3 ore, deşi s-a dovedit că purtatul măştii nu afectează oximetria sangvină, mă refer la măştile de bună calitate“, a mai menţionat medicul, citat de adevarul.ro.

Luni a început noul an școlar cu reguli speciale
Luni a început noul an școlar cu reguli speciale

Atenţie sporită pentru creşterea imunităţii

Creşterea imunităţii în faţa virusurilor ar trebui să fie, de fapt, preocuparea părinţilor. O putem face asigurându-le o alimentaţie echilibrată, ne sfătuieşte medicul. 

„O alimentaţie sănătoasă a copiilor le creşte rezistenţa la infecţia cu SARS-CoV-2. Proteine, nu foarte multe dulciuri, legume şi fructe: struguri, că este sezonul strugurilor, piersici, produse de sezon, autohtone. Grijă mare să nu fie stropite. Atenţie mare la vânzători, care pot fi şi ei transmiţători de boală, dacă sunt fără mască, fără mănuşi. Sesizaţi tot timpul persoanele care umblă fără mască în spaţii închise. Şi nu duceţi copiii în supermarketuri. Îi expunem inutil“, a conchis medicul.


    Luni a început noul an școlar cu reguli specialeFoto: Inquam Photos
Luni a început noul an școlar cu reguli specialeFoto: Inquam Photos

Locuri de terapie intensivă pentru cei mici

Până acum, în România, copiii care s-au infectat au fost fie asimptomatici, fie au avut forme uşoare.  Spitalele au pregătit, însă, şi secţii de terapie intensivă pentru cei mici. De exemplu, la Târgu Cărbuneşti în judeţul Giurgiu a fost mărit numărul de paturi, dar a fost achiziţionată şi aparatură nouă. În secţia de pediatrie a spitalului Covid din Târgu Cărbuneşti sunt pregătite pentru copii 5 paturi de terapie intensivă, în cazul în care vreunul ar avea simptome grave. Şi tot în secţia de pediatrie mai sunt alte 30 de paturi pentru copiii cu forme mai uşoare ale bolii.  În acest moment, însă, sunt internaţi doar trei copii. De la începutul pandemiei, la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, au fost internaţi 33 de copii, toţi cu forme uşoare de COVID-19. Cel mai mic dintre pacienţi avea două săptămâni, iar cel mai mare, 18 ani. „Până acum nu au pus probleme, co­piii au avut forme uşoare, cel mult o pneumonie virală. Ţinând cont că vor intra în contact mai mulţi copii, ne aşteptăm să crească un pic cazurile. Să sperăm că n-o să dezvolte forme grave, dar ne e teamă de gripă, de alte afecţiuni ale sezonului de toamnă-iarnă, să nu se suprapună”, spune medicul Loredana Făiniş. În România, din numărul total al pacienţilor infectaţi cu COVID-19, 6% sunt copii.

Flash news

  • Situaţie. Un copil din Sectorul 2 al Capitalei a fost adus luni la şcoală, deşi tatăl său era confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Elevul ar fi trebuit să rămână în izolare la domiciliu. Când a aflat despre această situaţie, conducerea unităţii de învăţământ a sunat imediat familia să vină să ia copilul de la şcoală. Copilul a fost condus imediat la poartă de către medicul şcolar, anunţă Digi24, dar a stat circa 20 de minute în clasă. Colegii lui vor putea veni în continuare la şcoală, pentru că elevul nu a fost la rândul lui confirmat cu SARS-CoV-2, ci este doar posibil suspect. Se va face totuşi o dezinfecţie în clasa respectivă.
  • Candidat. Bogdan Simion, candidat din partea PER la funcţia de primar al comunei Vulcana Pandele, judeţul Dâmboviţa, a murit, ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, după ce a pierdut lupta cu noul coronavirus. Bogdan Simion, fondatorul site-ului dambovitanews.ro, avea 49 de ani. El obişnuia să le vorbească zilnic alegătorilor săi, de pe patul de spital, prin transmisiuni live pe Facebook. Soţia sa este şi ea infectată cu noul virus.
  • Solidaritate. Vestitul chef Adi Hădean a iniţiat, în luna mai, Campania ”Solidar Social” şi a făcut mulţi oameni fericiţi. Celebrul bucătar,  împreună cu 17 ucenici, a gătit 87 de tone de mâncare pentru medicii din linia întâi, bolnavii de coronavirus, izolaţii la domiciliu şi nevoiaşii din sectorul 6. În total, vorbim despre 100.000 de porţii de mâncare. 

  • Discriminare. Caz halucinat la Suceava: mama unui copil din comuna Boroaia a încercat să-l programeze pe cel mic la un medic din ambulatoriul spitalului judeţean însă nu a reuşit, în ciuda insistenţelor, pe motiv că se infectează cu COVID-19. În cele din urmă, femeia a renunţat şi l-a dus la o clinică privată, unde a fost consultat de acelaşi medic la care ar fi vrut să ajungă în spital. Altfel spus, la stat nu se poate pe baza asigurării medicale, dar la privat este posibil, dar pe bani, scrie adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net