Revoluţia fiscală taie din pensiile private

Ultima actualizare:

    Sumele sunt mai mici cu până la 12%
Sumele sunt mai mici cu până la 12%

Românii care contribuie la Pilonul II de pensii s-au trezit cu mai puţini bani în cont, în luna ianuarie, ca efect al revoluţiei fiscale, scrie adevarul.ro. Sumele sunt mai mici cu până la 12%.

Specialiştii acuză că procentul virat a fost micşorat prea tare, dar ministrul muncii refuză să îşi asume eroarea şi aruncă pisica în curtea angajatorilor, scrie adevarul.ro. Guvernul a redus cota virată la Pilonul II de la 5,1%, cum era în 2017, la 3,75%, în 2018. Modificarea a venit la pachet cu revoluţia fiscală, prin care angajatorii au fost obligaţi să mute contribuţiile la angajat şi să majoreze salariul brut. Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dădea asigurări că, deşi contribuţia a fost micşorată, suma absolută virată la Pilonul II va fi aceeaşi, deoarece angajatorii urmau să crească salariul brut, iar procentul va fi aplicat la o sumă mai mare. 

În luna martie, românii au putut vedea sumele pentru luna ianuarie virate în contul de pensii private, adică cele calculate pentru prima dată după revoluţia fiscală. Surpriza a venit pentru ei când s-au trezit cu mai puţini bani decât contribuiau înainte, deşi salariul lor brut a crescut cu 20%. Şi datele oficiale confirmă acest lucru. Potrivit statisticilor publicate de Casa Naţională de Pensii, sumele virate în ianuarie de către stat la Pilonul II au fost considerabil mai mici atât faţă de decembrie, lună când totuşi se dau bonusuri şi prime, dar şi faţă de noiembrie. Şi dacă o micşorare de 15 lei într-o lună nu poate părea mult, trebuie luat în considerare că aceşti bani se strâng în mod constant în conturile personale ale românilor, până când ei vor ieşi la pensie, fiind totodată reinvestiţi de către administratori. Fiecare leu în minus aduce astfel o sumă mai mică de investit, deci şi un randament mai slab. 

În ianuarie, sumele au fost mai mici cu până la 12%

Atât Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), cât şi ministrul muncii dau vina pentru această situaţie pe angajatori, reproşându-le că nu au majorat salariile brute. „În situaţia în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuţiile pentru Pilonul II au înregistrat o scădere”. Însă şi matematica simplă o contrazice pe Olguţa Vasilescu. Aceasta arată că, pentru ca statul să vireze aceeaşi sumă la Pilonul II, procentul ar fi trebuit să fie micşorat de la 5,1% la 4,25%, nu la 3,75%, cât a decis Guvernul. Potrivit calculelor consultantului fiscal Gabriel Biriş, este o scădere a contribuţiei la Pilonul II cu 14,86%“. 

Ca urmare, un român în vârstă de 25 de ani cu salariu mediu brut de 4.162 lei şi care urmează să contribuie încă 40 de ani va pierde, când va ieşi la pensie, 43.029 lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net