Revoltător! Monumentul Sfânta Vineri e acoperit de afișe și desene

Ultima actualizare:

    Pe monumentul Sfânta Vineri sunt zeci de afișe lipite, unele vechi de anul trecutFoto: Dorin Constanda
Pe monumentul Sfânta Vineri sunt zeci de afișe lipite, unele vechi de anul trecutFoto: Dorin Constanda

Unul din simbolurile din centrul Capitalei a devenit panou publicitar pentru concerte și vânzătorii de moloz și balastru. Chiar în centrul Capitalei, în spatele magazinului Unirea, este un monument ridicat în amintirea Bisericii Sfânta Vineri, demolată în 1986 din ordinul Elenei Ceaușescu. Este placat cu marmură gri, foarte scumpă, acum acoperită aproape în totalitate cu afișe, desene și anunțuri publicitare.

Bucureștenii îi spun ”coadă de balaur” monumentului acoperit cu marmură gri, ridicat în vremea primarului Adriean Videanu, pe locul fostei Biserici Sfânta Vineri.

E un fel de zig-zag, cu o cruce săpată în el. Alături, este o placă de marmură, comemorativă, de unde afli că aici a fost o biserică demolată în 1986. Alături, două lumânări stinse și un buchețel de zambile.

Monumentul este înghesuit între șinele pe unde trec tramvaiele care întorc în Piața Sfânta Vineri, niște blocuri și șantierul mizer care va transforma ”Circul Foamei” într-o prelungire a magazinului Unirea. Pe marmura scumpă cu care este placat monumentul sunt lipite zeci de afișe, multe încă de anul trecut, dar și anunțuri: cumpăr cărți, vând moloz și balastru. Sunt zeci de desene cu spray-uri colorate.

Piața de astăzi nu mai păstrează faima de altădată. Biserica ”Sfânta Vineri“ a fost simbol al Capitalei, una dintre cele mai frumoase din țară, ”o bijuterie”, cum spuneau bucureștenii. A fost ridicată în secolele XIII –XIV, iar Mircea cel Bătrân a adus aici moștele Sfintei Parascheva și ale Sfintei Filofteia.


    Foto: muzeuldefotografie.ro
Foto: muzeuldefotografie.ro

La sărbători, veneau locuitori din tot orașul, pentru frumusețea locului, dar mai ales pentru slujele preoților și pentru a atinge moaștele făcătoare de minuni.

În 1987, Primăria Capitalei a cerut un teren pentru a construi un bloc. Martorii vremii spun că Elena Ceaușescu a trecut prin zonă, sâmbătă 13 iunie 1987, a dat din mână și a spus ”Jos porcăria!”, adică biserica.

În aceeași zi, cele mai importante personalități ale vremii, Fănuș Neagu, Sabin Bălașa, Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor, Ion Lăncrănjan, Mihai Pelin, au  făcut un memoriu ”Salvați ctitoria lui Matei Basarab!” Ceaușescu s-a răstit la ei: ”Ce vă băgați voi?”

Luni, 15 iunie, au venit buldozerele, iar joi a început demolarea. Peste 2.000 de bucureșteni au făcut lanț în fața escavatoarelor, iar muncitorii nu au vrut să mai lucreze. Au fost aduși deținuți, ca să pună la pământ biserica. Unul a căzut de pe turlă și a murit.

În memoria locului s-a ridicat ”coada de balaur”, placată cu marmură, acum acoperită cu afișe și mânzălituri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net