Revoltă în Bran! Localnicii contestă construirea unui supermarket în centrul stațiunii: ”Vor avea de suferit producătorii locali, dar și Castelul Bran”

Ultima actualizare:

Stațiunea montană Bran se află în centrul unui scandal între autorități și localnici, după ce primii vor să permită construirea unui supermarket chiar în centrul localității. Oamenii se opun vehement și cer amplasarea acestuia în alt loc.

Contestatarii sunt de părere că locația aleasă pentru construirea supermarketului Lidl va distruge producătorii locali, va desființa tradițiile românești din zonă, va îngreuna suplimentar traficul rutier și, nu în ultimul rând, va fi afecatată și vizitarea Castelului Bran, cea mai mare atracție turistică a localității. 

”Locația nu aduce plusvaloare comunității”  

Laurențiu Drăgan, director executiv al Asociației ”Bran-Moeciu-Fundata” spune că locuitorii nu sunt revoltați împotriva supermarketului Lidl, ci doar împotriva locației care a fost aleasă. ”Nu am nicio problemă cu ideea de a ridica acest supermarket Lidl în Bran, însă locația aleasă nu este una de natură să aducă plusvaloare comunității noastre. Prin venirea în acea locație a supermarketului Lidl, va fi afectat tot sectorul comercial din centrul Branului, mai exact micile prăvălii din centru vor rămâne fără clienți. Terasele, barurile din centru vor avea de suferit, pentru că turiștii vor alege să cumpere mult mai ieftin, iar micile afaceri locale din centru vor fi puternic afectate”, a declarant Drăgan pentru gandul.ro.”Sufletul Branului” poate dispărea Un representant al Asociației Crescătorilor de Animale din zona Bran consideră că producătorii tradiționali din zonă vor fi grav afectați de apariția acestui supermarket, fiindcă produsele tradiționale nu vor putea concura, niciodată, cu produsele ieftine aduse din import. Marian Iacobescu dezvăluie și că s-a sperat în sprijinul acordat de autoritățile locale pentru producători, numai că realitatea este cu totul alta. ”Sufletul Branului” poate dispărea în urma unor astfel de decizii. „Turiștii care vin în Bran nu au ca scop să vadă supermarketuri, ci să vadă frumusețile Branului, să mănânce produse tradiționale, brânza românească, cârnațul românesc, aceasta este experiența pe care și-o doresc”, mai spune Marian Iacobescu.    

”Vizitarea Castelului Bran va fi afectată”       

Și părerea unui architect ste importantă în acest caz, mai ales dacă lociește în Bran și cunoaște din istoria localității. ”În centrul Branului se desfășoară toată activitatea comunității. Chiar și vizitarea castelului Bran va fi afectată în felul acesta”, avertizează arhitecta Nicoleta Iubu. Aceasta spune că, din punct de vedere arhitectural, o astfel de construcție, în zona aleasă, ar fi o greșeală: ”Este inadmisibil, din punct de vedere arhitectural, să rupi o zonă funcțională de locuire, să o transformi în funcțiune mixtă și să inserezi acolo un supermarket. Acest lucru va atrage niște consecințe pe viitor. Devenind zonă cu funcțiune mixtă, oricine poate să vină, să cumpere și să toarne acolo orice, fabrici, uzine, supermarketuri … Ar trebuie găsite alte zone, limitrofe, iar acești furnizori comerciali poate achiziționa astfel de zone de la proprietari.”.

”Ar trebui amplasat la intrarea în localitate”   

Și localnicii sunt siguri că există o altă soluție. De exemplu, Ileana Letcă consideră că supermarketul Lidl ar trebui amplasat la intrarea în localitate, nu la 200 de metri de centru: ”Ca vecin, sunt îngrijorată. Suntem gard în gard, amplasarea acestui supermarket este greșită, iar acele compresoare aflate permanent în stare de funcționare vor face zgomot care va fi deranjant. Este inacceptabil ca în buricul târgului să construiești așa ceva. Unde s-a mai pomenit? S-ar putea construi într-o altă zonă, de ce să îl faci aici? Ar trebui la intrarea în localitate, așa cum este normal, nu aproape în centru, angajându-ne să construim o nebunie din asta.”.  

Citește și: 

Castelul Bran a împlinit 640 de ani

Construirea unui magazin LIDL în Satu Mare, oprită de Bisercă. Motivul, incredibil

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net