Restricții anti Covid. Ești prins pe stradă după ora 20.00? Uite ce riști!

Ultima actualizare:

    Poliția patrulează pe străzi zi și noapte, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricții anti Covi-19
Poliția patrulează pe străzi zi și noapte, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricții anti Covi-19

Duminică au intrat în vigoare noile restricții anti Covid în București și țară, iar cine nu le respectă, riscă amenzi. Iată ce pățești dacă ești prins pe stradă după ora 20.00 fără adeverință pe proprie răspundere sau de la angajator!

Duminică, 28 martie, la ora 19.30, practic cu jumătate de oră înainte de marea „stingere”, când toată populația Bucureștiului ar fi trebuit să intre în casă, pe Bulevardul Iuliu Maniu se circula bară la bară. Puțin probabil ca șoferii respectivi să fi ajuns acasă până la ora 20.00. Traficul era infernal. Printre blocuri, în părculețele pentru copii, vremea frumoasă nu-i prea îi lăsa nici pe părinți să plece. La leagăne era „full”. La fel și pe băncile amplasate pe trotuar, la stradă, unde bătrânii dezbăteau aprig subiectul. „Pe mine să mă bage în casă cu SMURD-UL!” râdea un bărbat în vârstă luând la mișto decizia autorităților. Dar nu se gândea bietul că SMURD-ul chiar ar putea să-l ia, dar nu să-l bage în casă, ci direct în spital. 

Restricții anti Covid în București. Când se poate ieși din casă

În Capitală, de luni până joi este interzisă circulația persoanelor între orele 22.00 și 05.00, iar în weekend, de vineri până duminică, circulația este interzisă începând cu ora 20.00. Aceste reguli care se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică vor fi în vigoare cu condiția menținerii incidenței la 7,5 cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori. Dacă se depășește acest prag, restricțiile vor fi valabile pe parcursul întregii săptămâni. Tot în aceste trei zile magazinele sunt obligate să se închidă la ora 18.00. Există și câteva excepții de la reguli.

Excepții de la regulă 

  • Astfel, dacă vrei să ieși din casă în intervalul orar interzis, o poi face dacă mergi la serviciu, dacă mergi la spital, policlinică sau alte unități medicale pentru analize sau tratamente ce nu pot fi amânate, dacă mergi la farmacie sau ești programat la vaccinare anti Covid-19. 
  • De asemenea, pot circula în intervalul orar interzis persoanele care se află în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. 
  • Poți ieși din casă dacă trebuie să îngrijești sau să însoțești un copil, dacă trebuie să oferi asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori s-a produs decesul unui membru de familie. 
  • Ultima excepție de la regulă o reprezintă părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

 Acte cu care poți ieși din casă fără a primi amendă

Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.


    Declarație pe proprie răspundere, indiferent de rata de incidență
Declarație pe proprie răspundere, indiferent de rata de incidență

Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.

DESCARA AICI DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE 


    Adeverința de la angajator pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență
Adeverința de la angajator pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență

Pentru deplasarea în interes de serviciu, trebuie să prezinți adeverința eliberată de angajator

DESCARCĂ AICI ADEVERINȚA ELIBERATĂ DE ANGAJATOR

Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.

Nu ai declarație sau adeverință? Uite ce amenzi primești

Dacă nu puteți dovedi motivul esențial al ieșirii din casă la o oră cu restricții, riscați amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Persoanele juridice plătesc însă mult mai mult

Cu alte cuvinte, dacă te afli pe stradă după ora 22.00 în cursul săptămânii și după ora 20.00 într-una din zilele de vineri sâmbătă și duminică, ești bun de plată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net