«Respectăm tradiţia de Buna Vestire: mâncăm peşte!»

Ultima actualizare:

    Ieri a fost coadă  la pescărie
Ieri a fost coadă la pescărie

Prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului se cinsteşte sâmbătă, 25 martie. Buna Vestire sau Blagoveştenia este şi ziua în care biserica dă dezlegare la peşte. Încă de ieri dimineaţă, gospodinele au luat cu asalt pieţele pentru a se aproviziona cu peşte proaspăt.

Buna Vestire sau, popular, Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Hristos, este sărbătorită în postul Paştelui, fiind prima în care Biserica acordă dezlegare la peşte. Preotul Paul Tudorache, de la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, spune că pe 25 martie se consumă peşte deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. ”După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat”, spune părintele Tudorache.

Foarte mulţi români respectă cu sfinţenie această sărbătoare. Ca dovadă, vineri (24 martie), pescăriile au fost pline de marfă şi de cumpărători.


    Ion Anton visează la  o ciorbă de peşte
Ion Anton visează la o ciorbă de peşte

”Suntem creştini şi credincioşi. În ziua de Buna Vestire se mănâncă peşte. Asta este tradiţia şi o respectăm. Aşa mai spălăm din păcate”, ne-a spus Ioan Anton, un pensionar din Capitală pe care reporterii Click! l-au întâlnit la o pescărie din zona Obor. Din pricina preţurilor, bărbatul a cumpărat şi două feliuţe de somon, ”ca în vremurile bune”, care l-au costat 35 de lei, un crap de 25 de lei şi un cap de crap, de doi lei, ”pentru o ciorbiţă”. A fost nevoie de mai mulţi vânzători pentru ca oamenii să nu stea prea mult la coadă.

”Au venit de la prima oră şi am vândut fără pauză. Au cumpărat de toate felurile, dar preferat a fost crapul românesc”, ne-a spus Nina, vânzătoare în pescărie.

Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular şi sub denumirea de Ziua Cucului. În această zi are loc primul său cântec, prin care anunţă vestirea primăverii.


    De Blagoveştenie  angajaţii  pescăriilor lucrează  la foc continuu
De Blagoveştenie angajaţii pescăriilor lucrează la foc continuu

Numără de câte ori îşi cântă cucul numele şi vei afla câţi ani mai ai de trăit.

Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli. În multe zone din ţară se păstrează diverse obiceiuri legate de această mare sărbătoare.


    Pe 25 martie  credincioşii  sărbătoresc  Buna Vestire
Pe 25 martie credincioşii sărbătoresc Buna Vestire

În Bucovina, de exemplu, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică.

Tot acum, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc.

Cum e vremea sâmbătă aşa va fi şi în ziua de Paşte

De Buna Vestire se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea de Blagoveştenie, aşa va fi şi în ziua de Paşte. Din păcate, meteorologii ne dau vești proaste: în acest weekend, vremea se strică. Un val de aer foarte rece, coborât din nordul Rusiei, va aduce vreme instabilă. Deja, de ieri, au fost emise avertizări ”cod galben” de vânt, ploi și grindină în jumătatea de nord a Moldovei. Dacă ieri în această zonă s-au înregistrat și 18 grade, sâmbătă (25 martie), vor fi cel mult 10˚C. Ploile ajung și în sud, iar mâine vor fi în toată țara. Luni, ploile se răresc, iar de marți va fi soare și până la 16˚C.

La noapte dormim mai puţin

În această noapte, vom da ceasurile cu o oră înainte, deoarece trecem la ora de vară. Asta înseamnă că ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar mâine va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Dr. Cristina Enescu, medic de medicină generală, ne dă câteva sfaturi pentru a ne acomoda mai uşor la ora de vară. Așadar, ar fi bines să ne culcăm mai devreme cu 30 de minute decât în mod obișnuit. Mâine, poți să dormi la prânz, astfel, trezirea de luni dimineaţă va fi mai uşoară. Mănâncă puţin, înainte de ora 19.00. O cină prea copioasă nu te va lăsa să dormi bine, iar a doua zi te vei trezi obosit. Ora de vară a fost instituită la începutul secolului trecut, având ca raţiune necesitatea de a exploata mai mult lumina naturală a lunilor de primăvară şi vară. (O. Neacşu)

Stingeți lumina diseară pentru o oră!

Oamenii din întreaga lume vor stinge lumina, în această seară, între orele 20.30 și 21.30. Timp de o oră, mapamondul se va scufunda în întuneric pentru a marca „Ora Pământului”, un semnal de alarmă tras în favoarea protejării mediului. În București, World Wilde Fund for Nature organizează un eveniment în Parcul Izvor, începând cu ora 17.00. Vor avea loc activități pentru copii prin care aceștia pot învăța despre natură. Pentru a promova mijloacele de deplasare prietenoase cu natura și benefice pentru organism, de la ora 20.30, până la 21.30, bucureștenii pot alege o tură cu bicicleta alături de Adevărații VeloPrieteni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net