Regina Maria, cea mai influentă româncă a tuturor timpurilor

Ultima actualizare:

    Maria a fost a doua regină a RomânieiFoto: wikipedia.org
Maria a fost a doua regină a RomânieiFoto: wikipedia.org

Ziua de 8 Martie este de peste un secol marcată drept Ziua Internațională a Femeii. E un lucru bine știut de fiecare dintre noi. Așa că nu trebuie să ne mire dacă statisticile spun că șase români din zece sărbătoresc Ziua Femeii, iar opt din zece oferă și cadouri cu același prilej. Pe 8 martie, în fiecare an, femeia e la putere.

De aceea vă propunem un Top 5 al celor mai influente românce din istorie. Sondajul a fost realizat cu sprijinul a patru femei, toate foarte cunoscute actuale sau foste profesoare universitare: Zoe Petre și Georgeta Filiti - ambele istoric, Mihaela Miroiu - cea care a adus în România primele cursuri universitare de teorie feministă și Lavinia Betea - psihosociolog. Fiecare dintre ele și-a argumentat opțiunile.

Trei dintre aceste topuri încep cu același nume, cel al Reginei Maria, cea de-a doua regină din istoria Regatului României. Pe de altă parte, în topuri revine constant și numele Elenei Ceaușescu, fosta parteneră de viață a ultimului dictator comunist al României, Nicolae Ceaușescu, dar și cel al clujencei Doina Cornea, fost asistent universitar la Catedra de Limbă Franceză a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai (Cluj), cea care a avut tăria de a se opune regimului comunist în plină epocă de înflorire a acestuia, devenind simbolul unei rezistențe spirituale la nivel național.

Regina Maria, pe primul loc în top

Regina Maria este considerată una dintre cele mai influente românce
Regina Maria este considerată una dintre cele mai influente românce

Ar mai fi de adăugat și semnificația celor mai întâlnite prenume ale femeilor din aceste topuri. Maria se poate traduce prin „cea iubită”, „steaua mării”, iar Elena prin „rază de soare”, „lumină”.  Însă nu întotdeauna numele de botez reușește să exprime caracterul și destinul omului.

Topul propus de Zoe Petre – fost decan al Facultății de Istorie (București) și fost consilier prezidențial

Topul propus de Georgeta Filiti - istoric și lector al Fundației Calea Victoriei

Topul propus de Mihaela Miroiu – profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, teoretician și militant feminist 

Topul propus de Lavinia Betea – doctor în psihologie, istoric, studii de jurnalism

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net