Regina Maria, cea mai influentă româncă a tuturor timpurilor

queen_mary_of_romania.jpg

regina maria
Maria a fost a doua regină a României
Foto: wikipedia.org

Ziua de 8 Martie este de peste un secol marcată drept Ziua Internațională a Femeii. E un lucru bine știut de fiecare dintre noi. Așa că nu trebuie să ne mire dacă statisticile spun că șase români din zece sărbătoresc Ziua Femeii, iar opt din zece oferă și cadouri cu același prilej. Pe 8 martie, în fiecare an, femeia e la putere.

De aceea vă propunem un Top 5 al celor mai influente românce din istorie. Sondajul a fost realizat cu sprijinul a patru femei, toate foarte cunoscute actuale sau foste profesoare universitare: Zoe Petre și Georgeta Filiti - ambele istoric, Mihaela Miroiu - cea care a adus în România primele cursuri universitare de teorie feministă și Lavinia Betea - psihosociolog. Fiecare dintre ele și-a argumentat opțiunile.

Trei dintre aceste topuri încep cu același nume, cel al Reginei Maria, cea de-a doua regină din istoria Regatului României. Pe de altă parte, în topuri revine constant și numele Elenei Ceaușescu, fosta parteneră de viață a ultimului dictator comunist al României, Nicolae Ceaușescu, dar și cel al clujencei Doina Cornea, fost asistent universitar la Catedra de Limbă Franceză a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai (Cluj), cea care a avut tăria de a se opune regimului comunist în plină epocă de înflorire a acestuia, devenind simbolul unei rezistențe spirituale la nivel național.

Regina Maria, pe primul loc în top

maria.jpg

regina maria
Regina Maria este considerată una dintre cele mai influente românce
Foto: AP

 

Ar mai fi de adăugat și semnificația celor mai întâlnite prenume ale femeilor din aceste topuri. Maria se poate traduce prin „cea iubită”, „steaua mării”, iar Elena prin „rază de soare”, „lumină”.  Însă nu întotdeauna numele de botez reușește să exprime caracterul și destinul omului.

Topul propus de Zoe Petre – fost decan al Facultății de Istorie (București) și fost consilier prezidențial

 1. Maria, regina României (1875 – 1938): A fost cea mai importantă personalitate feminină în timpul și imediat după Marea Unire din 1918, contribuind la efortul de război prin exemplul personal de devotament și la încheierea păcii prin rolul internațional de excepție pe care l-a jucat în timpul Conferinței de pace de la Paris, în SUA și în Marea Britanie.
 2. Martha Bibescu (1886 – 1973): Romancieră și poetă, a dus faima culturii românești în toate marile țări ale Europei, a jucat un rol extrem de important în anii premergători celui de-al doilea război mondial, când a făcut eforturi remarcabile pentru consolidarea alianței anti-fasciste a statelor europene.
 3. Ana Pauker (1893 – 1960): În primii ani de dictatură comunistă, a exercitat o influență foarte importantă atât în structurarea instituțională a noii puteri, cât și în politica de cadre a PCR/PMR. Eliminarea ei din sfera puterii a provocat un seism ale cărui urmări s-au resimțit până foarte târziu.
 4. Elena Ceaușescu (1916/1919 – 1989): Dincolo de influența exercitată prin intermediul lui Nicolae Ceaușescu, ea devine în 1972 membru al CC al PCR și, din 1979 când este instituit oficial „Cabinetul  2”, a doua persoană în stat. În 1980, Marea Adunare Națională o alege drept prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniștri. În această calitate acționează oficial, influențând direct politica internă și externă a României până în decembrie 1989.
 5. Doina Cornea (n. 1929): Cea mai consecventă și mai cunoscută personalitate disidentă din ultimul deceniu al regimului comunist. Vocea ei a purtat în lume mesajul rezistenței morale și intelectuale împotriva lui Ceaușescu și a regimului instaurat de acesta.

Topul propus de Georgeta Filiti - istoric și lector al Fundației Calea Victoriei

 1. Regina Maria a României (1875 – 1938): Personalitatea feminină cu cel mai mare impact asupra societății românești. Deși străină de origine, ne-a învățat să fim buni români. În anii primului război mondial și ai exilululi Casei Regale la Iași a fost principalul factor mobilizator al societății noastre.
 2. Elena Cuza (1825 – 1909): Soția principelui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Tărilor Românești unite după 1859, a știut ca puține altele să compătimească și să îndure cu o tărie pilduitoare neajunsul de a nu-i putea oferi moștenitori partenerului ei de viață. S-a dăruit din plin și semenilor săi săraci și foarte săraci.
 3. Marica Brâncoveanu (n. ? – 1729): Și ea un caz tragic al istoriei naționale, în momentele grele ale martiriului soțului ei, Constantin Brâncoveanu, și ale celor patru fii comuni, a dovedit o tărie de caracter și o forță psihică demne de urmat și azi. Apoi, a găsit puterea interioară de a recupera și de a aduce în țară rămășițele trupești ale soțului și copiilor săi și de a le înhuma creștinește într-un loc rămas secret multe secole la rând.
 4. Maria Rosetti (1819 – 1893): Și ea, ca și Regina Maria, e o străină de acest neam, fiind scoțiancă de origine. Este considerată cea dintâi ziaristă din România. Dar asta nu a oprit-o să devină simbolul Revoluției din Țara Românească de la 1848, remarcându-se prin modul în care a știut să-i încurajeze pe pașoptiști. Nemurirea ei pe pânze se datorează și prieteniei pe care a știut s-o construiască în epocă și cu cei mai de seamă intelectuali, inclusiv pictori, din țară.
 5. Elena Ceaușescu (1916/1919? – 1989): Un personaj aproape fără egal în istoria noastră prin răutatea și uscăciunea sufletească de care a dat constant dovadă. Greu i se pot găsi în viața sa gesturi de compasiune sau de gândire pozitivă față de o situație sau o persoană oarecare.

Topul propus de Mihaela Miroiu – profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, teoretician și militant feminist 

 1. Regina Maria a României (1875 – 1938): Fostă nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, pentru rolul diplomatic decisiv pe care l-a jucat în alianța cu Antanta și realizarea Marii Uniri de la 1918.
 2. Alexandrina Cantacuzino (1876 – 1944): Personalitate de seamă a feminismului românesc și internațional din primele patru decenii ale secolului trecut, pentru rolul său internațional în mișcarea pentru drepturile civile și politice ale femeilor.
 3. Ana Aslan (1897 – 1988): Medic specialist în gerontologie, pentru inventarea Gerovital H3 și crearea clinicii de geriatrie de reputație internațională. 
 4. Doina Cornea (n. 1929): Pentru că a fost cea mai curajoasă, mai consecventă și mai recunoscută opozantă a regimului Ceaușescu.
 5. Herta Müller (n. 1953): Pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2009.

Topul propus de Lavinia Betea – doctor în psihologie, istoric, studii de jurnalism

 1. Elena Cuza (1825 - 1909): Soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza ar putea fi o figură tutelară a panteonului nostru feminin, nu prin influența asupra bărbatului ei, și implicit asupra politicii vremii sale, ci prin calitățile patternului tradițional al soției: devotament, modestie, cumsecădenie... Care bărbat nu și-ar dori o soție care nu doar că nu divorțează din cauza amantei, ci îi adoptă și crește copiii din afara căsătoriei? În epocă, Elena Doamna a fost vestită pentru actele de caritate. Se spune că ea l-ar fi influențat pe Cuza în adoptarea legii instrucțiunii publice. N-au avut, însă, nici unul dintre soți inspirația unei lucrări memorialistice ca să știm ce și cui datorăm.
 2. Elena Văcărescu (1864 -1947): Poetă și scriitoare, s-a stabilit la Paris pentru că nu a reușit să exercite o influență atât de puternică asupra viitorului rege Ferdinand încât acesta să încalce interdicția de-a se căsători cu o româncă. În „capitala luminilor” a dobândit notorietatea pe care n-ar fi putut-o atinge la București. Printre altele, a fost de două ori premiată de Academia Franceză pentru scrierile sale. De-acolo a influențat, însă, destinul țării natale, făcând un excelent lobby pentru România Mare. A fost prima femeie membră de onoare a Academiei Române, scriindu-și testamentul în favoarea acestei instituții.
 3. Elena Lupescu (1896-1977): A intrat în istorie în ipostaza de femeie fatală sub influența căreia un rege a renunțat la tron. O „Evă” în sensul clasic, căreia i se atribuie multe dintre păcatele Regelui Carol al II-lea. Printre altele, a avut rolul de interfață în oneroasele afaceri financiare și politice ale monarhului și camarilei sale.  
 4. Elena Udrea (n. 1973): Creație reprezentativă a școlii, politicii și mediei românești de ultimă generație. Cariera debutantei în viața publică printr-un concurs buzoian de Miss s-a transformat în rețeta de succes a identificării „bărbatului potrivit” pentru propulsare. 
 5. Elena Ceaușescu (1916/1919 – 1989): A intrat în viața publică a anilor '70 ca „savantă de renume mondial, strălucit om politic, soție și mamă ideală”. Toate deciziile proaste din „anii '80 sunt atribuite influenței nefaste pe care-a exercitat-o asupra soțului său”. A ieșit din scena politicii executată prin împușcare, ca „sinistră soție”. 
Loading...

Citește și

 • printul william

  După ce a intrat în gura poporului britanic pentru că a folosit un avion privat pentru a merge într-o vacanță alături de soție și cei doi copii, dar și pentru că a lucrat doar 80 de oră în ultima lună, moștenitorul coroanei regale britanice a dat câteva declarații care au înfuriat multă lume.

 • primul supermodel mister

  Supermodelele sunt considerate cele mai frumoase persoane din lume și datorită acestei calități, numeroase industrii se folosesc de imaginea lor pentru a atrage atenția potențialilor consumatori. Audrey Munson a fost primul supermodel din istorie şi a dus o viață plină de opulență. Însă a murit ca o necunoscută, uitată complet de lumea din jurul ei.

 • relief abrupt

  Fotografii trec uneori prin momente dificile doar pentru a reuși acel cadru perfect. Nu de puține ori, ajung chiar să-și spună și viața în pericol. Este și cazul unei femei din Marea Britanie, care s-a așezat pe marginea unei prăpăstii, făcându-i pe cei din jur să se teamă pentru viața ei.

 • Maica Tereza

  Papa Francisc a luat decizia de a o canoniza pe Maica Tereza și de a o trece astfel în rândul sfinților Bisericii Romano-Catolice. Hotărârea a fost luată în cadrul unei întâlniri a cardinalilor.

 • regii Romaniei, lectii de protocol, mancare

  Monarhia a schimbat România din temelii. Influența celor patru regi care s-au perindat pe tron timp de aproape un secol, între 1866 și 1947, își face încă simțită prezența chiar și azi, la mai bine de un sfert de secol de la moartea comunismului, regimul istoric care a luat locul monarhiei pe care a urât-o din răsputeri.

 • actrite porno cu cei mai frumosi sani

  Industria filmelor porno a fost şi va rămâne una dintre cele mai profitabile afaceri: mărturie stau sumele uriaşe care se încasează în urma vizionării acestor pelicule. Dacă cu ceva ani urmă, oamenii erau nevoiţi să închirieze casete cu filme XXX, în prezent astfel de materiale sunt la îndemnâna oricui, oriunde s-ar afla.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1