Regina-Mamă Elena este din nou acasă! Rămășițele pământești, reînhumate la Curtea de Argeș

4-actu-1.-4col-foto-denis-grigorescu-1.jpg

Ceremonia a fost impresionantă
Foto: Denis Grigorescu

S-a mai scris o filă de istorie. După aproape 37 de ani de la moarte, rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elena au fost aduse din Elveţia şi reînhumate în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş. Regina-Mamă îşi va dormi somnul de veci alături de fiul ei, Regele Mihai. Astfel, pentru prima dată, toţi regii şi reginele României se află înmormântaţi în acelaşi loc.

Sicriul drapat cu stindardul Reginei Elena a fost adus vineri dimineaţa în Bucureşti, iar după un popas de câteva ore în Sala Regilor din Palatul Elisabeta, a plecat spre Curtea de Argeş şi depus la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală. Oameni din toate colţurile ţării au început să se adune aici, sâmbătă dimineaţa, pentru a se închina şi a depune o floare albă la catafalcul Reginei. Au sosit şi Majestatea sa Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Mari, reprezentanţi ai familiilor regale din Europa, mai mulţi diplomaţi şi politicieni, dar şi prinţul Nicolae şi soţia sa, Alina, singurii care au fost aplaudaţi de mulţime.

4-actu-2.-2col-foto-denis-grigorescu-2.jpg

Prinţul Nicolae şi soţia lui au fost aplaudaţi de mulţime
Foto: Denis Grigorescu

Slujba de înmormântare a început la ora 12.00 şi a fost oficiată de 4 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, aceiaşi care au participat la ceremonia de reînhumare a regelui Carol II în martie 2019, potrivit TVR. După 45 de minute, sicriul a fost purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul spre Noua Catedrală Arhiepiscopală, unde a avut loc ceremonia de reînhumare, la care a participat doar familia regală.

4-actu-3.-2col-foto-denis-grigorescu-3.jpg

Aici odihnesc capetele încoronate ale României
Foto: Denis Grigorescu

În acest timp, aproximativ 2.000 de persoane au asistat la scrierea acestei pagini de istorie din parcul Catedralei şi de pe platforma din faţa Noii Catedrale. Au participat mulţi tineri, elevi din câteva judeţe ale ţării, aduşi de profesorii lor de istorie. Rareş Remeţan, un tânăr de 18 ani, a venit singur tocmai din Arad.

4-actu-4.-2col-.jpg

Rareş Remeţan s-a fotografiat cu prinţul Nicolae şi soţia sa, Alina

„Am plecat joi seara cu trenul, vineri am fost în Bucureşti, am dormit peste noapte la un hotel, apoi azi (n.r. sâmbătă) am plecat cu un microbuz spre Curtea de Argeş. Totul pentru a fi parte la închiderea unei pagini de istorie, pentru aprecierea mea faţă de tot ce înseamnă regalitate. Îmi place istoria, îmi iubesc ţara şi port un respect profund faţă de familia regală. Părinţii mei au fost bucuroşi şi m-au susţinut să fac acest traseu”, a declarat Rareş pentru Click!. 

 

Loading...

Citește și

  • Regina-mamă Elena a fost reînhumată, sâmbătă, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I, după o ceremonie care a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală Regală, în faţa căreia s-au adunat sute de persoane.

  • Regina-Mama Elena a fost sota Printului Carol, viitorul Carol al II-lea, intre 1921-1928, daruindu-i un fiu, Regele Mihai I

    La acest sfârșit de săptămână, după aproape 37 de ani de la moarte, rămășițele pământești ale celei ce a fost Regina-Mamă Elena, Prințesă a Greciei și mama Regelui Mihai I, vor fi aduse în țară spre a odihni în Noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeș, alături de ceilalți membri ai Casei Regale, dar, mai ales, alături de fiul ei cel iubit, Mihai. Elegantă, discretă, dar hotărâtă, Regina Elena a rămas, pe nedrept, în planul secund al istoriei Monarhiei Române. Sacrificată pe altarul capriciilor soțului ei, Regele Carol al II-lea, Elena a fost un exemplu de demnitate, morală, delicatețe, dar și de umanitate.