Reducerea TVA la alimente s-a «topit» în doi ani

Ultima actualizare:

    Scumpirile mari au făcut ca românii să dea acum pentru mâncare exact ca înainte de 1 iunie 2015, când TVA era de 24%
Scumpirile mari au făcut ca românii să dea acum pentru mâncare exact ca înainte de 1 iunie 2015, când TVA era de 24%

Minunea nu a ţinut nici doi ani. Dacă în primul an după „tăierea” TVA, preţurile la alimente au staţionat, în 2017 au luat-o razna de-a dreptul. Laptele s-a scumpit cu 13% în ultimul an, carnea de pui cu 5-10%, zahărul cu peste 30%, iar ouăle cu peste 50%. Şi conservele s-au scumpit cu 25 până la 45%.

Dacă-i întrebi pe guvernanţi, mâncarea nu s-a scumpit. Totul e neschimbat din iunie 2015 încoace. Atunci, reducerea TVA de la 24% la 9% a dus la ieftiniri de circa 15% la toate produsele alimentare. O analiză realizată ieri de Ziarul Financiar arată fix pe dos. Un coş cu 20 de produse selectate de ZF costa înainte de iunie 2015 în jur de 130-135 de lei.

După reducerea TVA de la 24% la 9%, preţul aceluiaşi coş s-a redus la 113 lei. Iată că acum, în noiembrie 2017, preţul total a crescut la 128 de lei. De exemplu, preţul unui litru de lapte Napolact (1,5% grăsime) era în aprilie 2015, 4,78 de lei în magazinele online, iar ieri pe site-ul magazinului online Cora acelaşi produs costa 4,74 lei.


    Bonul din noiembrie e de 236,64 lei cu aproape 50 de lei mai mult decât cel din februarieSursa: Europa FM
Bonul din noiembrie e de 236,64 lei cu aproape 50 de lei mai mult decât cel din februarieSursa: Europa FM

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul laptelui Zuzu. De exemplu, în aprilie 2015 un litru de lapte Zuzu (1,5% grăsime) costa de la 4 lei la aproape 5 lei, iar în prezent preţul acestui produs se situează în jurul valorii de 4,5 lei, după ce odată cu reducerea TVA la alimente scăzuse chiar şi la 3,5 lei, conform ZF.

Şi carnea de pui s-a scumpit de la 9,59 lei/kg, în iunie 2015, la 10,49 lei/kg, acum. Zahărul de la 2,54 lei/kg a ajuns acum 3,16 lei/kg, iar pasta de tomate e 5,99 lei pe borcan, de la 4,74 lei.Şi reporterii Europa FM au făcut o comparaţie de preţuri pe ultimele 9 luni. Au luat un bon fiscal din 28 februarie 2017 şi au mers la cumpărături, pe 20 noiembrie 2017, la acelaşi hypermarket, căutând aceleaşi produse. Bonul din februarie valora 186,96 lei.

Iată o parte dintre alimentele analizate de Europa FM: conserva de pate s-a scumpit de la 1,49 lei la 2,50 lei, 1 litru de lapte de la 2,50 la 3,58 lei, crema de brânză de la 2,19 lei pe cutie la 4,50 lei, şuncă de praga 200 grame costă acum 7,73 lei, de la 3,86 lei, iar ceafa de porc fără os costă 19,99 lei de la 14,75 lei.


    Sursa:  ZF a luat în calcul preţurile afişate de eMAG care are un parteneriat cu Mega Image, Cora Drive şi Carrefour Online
Sursa: ZF a luat în calcul preţurile afişate de eMAG care are un parteneriat cu Mega Image, Cora Drive şi Carrefour Online

Ca urmare, bonul din luna noiembrie valorează 236,64 lei, cu 49,68 lei mai mare faţă de luna februarie, pe aceleaşi produse.Concluzia e că, în România, ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai ridicată din Uniunea Europeană – 32%, faţă de media UE de 18%, conform celor mai recente date citate de ZF.

Consiliul Concurenţei face lumină: Nemţii şi cursul euro ne-au scumpit ouăle!

Importurile şi cursul leu-euro. Iată două posibile cauze pentru creşterea preţurilor. Aşa anunţă Consiliul Concurenţei, care a început o analiză privind scumpirea alimentelor în ultimele luni.Solicitarea a venit de la Ministerul Agriculturii, care a constatat o creştere a preţurilor la ouă, carne de porc şi produse din carne. Pe lângă faptul că au ajuns la 1 leu/bucată, ouăle se găsesc cu greu în rafturile magazinelor. Ce se întâmplă? Într-un final s-a sesizat şi ministrul agriculturii, Petre Daea, şi a solicitat sprijin Consiliului Concurenţei. Acesta susţine că nu e firesc ca un ou achiziţionat cu 50 de bani la poarta fermei să ajungă la raft cu un preţ dublu. Consiliul Concurenţei verifică dacă nu cumva preţurile au explodat artificial, în urma unei înţelegeri între retaileri.“La nivelul lunii noiembrie, sunt creşteri de preţuri mari la unele produse. Ştim că sunt probleme în Germania, Belgia privind producţia de ouă şi asta a afectat preţurile la nivelul Europei. Pe piaţa românească, deprecierea cursului e importantă dacă ţinem cont de faptul că la carnea de porc jumătate e importată, la ouă - tot aşa - 20% sunt importuri. Ouăle neimportate sigur că-şi vor alinia preţul la cele din import. Hai să fim serioşi. Asta are legătură cu logica economică, nu cu un comportament incorect”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la Europa FM.Ouăle s-au scumpit cu 53% în octombrie 2017, faţă de octombrie 2016. Situaţia e şi mai dramatică, după ce în noiembrie, faţă de luna precedentă, preţurile sunt cu 30% mai mari.Iar numai într-o săptămână scumpirile sunt de peste 4%, conform datelor furnizate de Comisia Europeană şi citate de Ziarul Financiar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net