Rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic agresat cu o bâtă de baseball. Ambasadorul Ungariei prezent la Alba Iulia

Ultima actualizare:

Ambasadorul Oskar Fuzes, însoţit de consulul maghiar de la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a întâlnit cu primarul din Alba Iulia Mircea Hava, comandantului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Nicolae Căbulea şi Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, György Jakubinyi.

Ambasadorul a afirmat că din infroamţiile primite nu crede că incidentulpoate fi catalogat ca şi o agresiune cu tentă antimaghiară. „Ungaria se preocupă de soarta comunităţii maghiare din România. Pentru acest lucru am venit aici atât de repede, am auzit de incident ieri şi azi deja sunt aici. A fost o întâlnire foarte amicală şi foarte constructivă cu domnul primar, căruia îi mulţumesc", a afirmat ambasadorul Oskar Fuzes, după întâlnirea cu primarul Mircea Hava.

Ambasadorul Ungariei (dreapta) la Primăria Alba Iulia

„Este un lucru regretabil. A fost un incident nefericit şi nenorocit. Apreciez că în două minute poliţia şi-a făcut datoria, urmează ca şi ceilalţi să-şi facă datoria. Lucruri de genul acesta nu s-au întâmplat niciodată în Alba Iulia", a spus Mircea Hava.

După vizita de la Poliţie, ambasadorul Ungariei a apreciat intervenţia oamenilor de ordine ca fiind profesionistă. „L-am întrebat pe domnul chestor dacă acest incident are conotaţii interetnice şi ne-a sps clar că nu. Am întrebat ce măsuri vor fi luate pentru prevenirea unor astfel de incidente şi ne-a spus că vor fi instalate camere de supraveghere şi se vor institui reguli pentru păstrarea liniştii publice", a afirmat ambasadorul. Chestorul Nicolae

Căbulea a precizat, la rândul său, că toate probele adunate până acum în acest caz nu indică faptul că ar fi vorba despre un conflict cu tentă etnică, ci doar de un incident provocat de trei tineri aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a făcut public luni un comunicat de presă în care descrie evenimentele produse sâmbătă noaptea:

„În noapte dinspre sâmbătă spre duminică în data de 18 - 19. 06. 2011 ora 00,10 pacea de pe strada Păcii din Alba Iulia a fost grav conturbată de trei persoane, care după ce au ieşit din baza sportivă Winner's Club Ţălnar au spart două geamuri ale bisericii Institutului Teologic continuând să spargă alte patru geamuri la clădirile aparţinând Bisericii Romano - Catolice şi la două case particulare.

În timpul acestor distrugeri au fost strigate următoarele lozinci: jos cu ungurii, afară cu ungurii din ţară, etc. Rectorul Institutului Teologic auzind zgomotul provocat de spargerea geamurilor a apelat serviciul 112 solicitând intervenţia Poliţiei, după care în vederea imortalizării persoanelor agresoare a ieşit pe strada Păcii cu aparatul de fotografiat încercând să fotografieze. Tot în acelaşi scop la auzul scandalului dintr-o altă locuinţă situată pe strada Păcii a ieşit încă un locatar având asupra sa un aparat de filmat.

După efectuarea câtorva fotografii rectorul şi locatarul au fost agresaţi fizic cu o bâtă de baseball aplicându-li-se câte două lovituri peste cap provocându-le prin acestea leziuni. Agresorii au luat aparatul de fotografiat al rectorului, şi au fugit de la faţa locului. Un tânăr venind de la sus numita bază sportivă a dat dovadă de spirit civic, a ajutat la prinderea unuia dintre agresori. În scurt timp a ajuns la faţa locului salvarea acordând primul ajutor şi o echipă de jandarmi. Agresorul care nu a reuşit să fugă a fost reţinut de către jandarmi iar cei agresaţi au fost transportaţi la spitalul judeţean. Poliţia foarte prompt i-a identificat şi i-a reţinut şi pe ceilalţi doi agresori, continuând cercetările în cauză.

Una dintre clădirile Institutului Teologic Romano-Catolic

Cu consternare şi şocaţi am constat cele petrecute într-un oraş liniştit, şi ironia sorţii, tocmai pe strada Păcii. Subscrisele instituţii au încredere că, organele de cercetare penală şi justiţia vor trage la răspundere agresorii, în acelaşi timp ne exprimăm speranţa că, instituţiile abilitate vor reuşii să asigure liniştea locatarilor din Alba Iulia".

Comunicatul IPJ Alba legat de incident:

„La data de 19.06.2011, ora 0.10, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată cu privire la faptul că persoane necunoscute aruncau cu pietre şi au spart geamurile unui număr de şase imobile situate pe o stradă din municipiul Alba Iulia. Echipa operativă s-a deplasat imediat la faţa locului şi a identificat unul dintre principalii suspecţi, în persoana lui P.C.R., în vârstă de 34 ani, din Alba Iulia.

Cercetările au fost extinse şi poliţiştii Poliţiei Municipiului Alba Iulia au identificat toţi suspecţii, respectiv: P.C.R., în vârstă de 34 ani, P.V.D., de 29 de ani şi G.M.I., de 27 de ani, toţi trei din Alba Iulia, judeţul Alba. Aceştia, în noaptea de 18 spre 19.06.2011, dupǎ ce au plecat de la un club din Alba Iulia, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, in mod spontan, au spart geamurile a 6 imobile din Alba Iulia.

De asemenea, s-a constat faptul că doi cetăţeni, respectiv O.Z. şi B.G.I., ambii de 40 de ani, din Municipiul Alba Iulia, locatari în zonă, au iesit în faţa imobilelor cu intenţia de a fotografia persoanele în cauză, imprejurare în care au fost loviti, suferind leziuni corporale. De asemenea, lui O.Z. i-a fost sustras aparatul foto, în valoare de 1800 lei.

Întrucât G. M. I. nu a fost gǎsit la domiciliu, doar P.C.R. şi P. V. D. au fost depistaţi şi reţinuţi, fiind prezentaţi Parchetului de pe lângǎ Judecǎtoria Alba Iulia cu propunere de retinere pentru comiterea infracţiunilor de distrugere, lovire, tâlhǎrie şi ultraj contra bunelor moravuri, propunere care nu a fost însuşită de parchet, faţă de P.C.R. şi P.V.D. fiin luată măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara". Dosarul a fost preluat luni de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Ministerul ungar de Externe s-a declarat luni „şocat" de incidente, pe care le-a catalogat drept „antimaghiare", petrecute în oraşul Alba Iulia.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net