Reacția Bisericii Ortodoxe Române, după ce s-a cerut canonizarea Regelui Mihai

regele.jpg

regele mihai
S-a cerut canonizarea Regelui Mihai
Foto: arhivă personală

Fostul director al Casei Regale, Dan Bădic, a cerut canonizarea Regelui Mihai, în semn de respect profund pentru actele sale de eroism din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române spun însă că nu va fi posibil deoarece acțiunile sale de binefacere au legătură cu domeniul politic, nu religios.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat la Antena 3 de ce Regele Mihai nu poate fi canonizat, așa cum s-a cerut:

„O asemenea solicitare, o canonizare în Biserica Ortodoxă, poate fi făcută doar în urma respectării unor criterii religioase. Regele Mihai rămâne  un model de tată, nu numai al unei familii, dar și al unui popor, e un model exemplar, dar din sfera politică, nu putem transpune aceste lucruri ăn sfera religioasă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Nu trebuie, însă, să credem că refuzul de a fi canonizat înseamnă aducerea unui afrond la felul exemplar în care și-a sacrificat propriul stil de viață pentru binele cetățenilor români:

„O canonizare presupune un cult, o evlavie populară care se pune în straturi, în timp, în jurul unei personalități religioase. Acest lucru nu contribuie la desconsiderarea Maiestății Sale, dar o canonizare are criterii riguroase și presupune o personalitate mistică și o persoană profund religioasă. nu putem amesteca sfera politicului cu cea religioasă”, a mai adăugat Vasile Bănescu, în cadrul emisiunii.

loading...
Loading...

Citește și

  • Mulţi dintre români l-au iubit, mulţi i-au ascultat mesajele de Crăciun mai ceva decât pastoralele Patriarhului, poate şi mai mulţi i-au aşteptat întoarcerea pe tron după 1990. Pentru că Regele Mihai a abdicat forţat de comunişti în decembrie 1947 şi a părăsit România, cu trenul, o lună mai târziu. El a negat mereu acuzele comuniştilor că şi-ar fi încărcat trenul cu tablouri şi aur.

  • Regele Mihai îşi trăieşte ultimele zile dintr-o viaţă lungă şi plină de momente de cumpănă. Pus rege când era doar un copil, apoi detronat de tatăl lui pentru următorii 10 ani, numit iar pe când era adolescent, gonit din propria ţară 7 ani mai târziu, Mihai I a trăit aproape jumătate de secol în exil. Încă din copilărie a dat piept cu suferinţa.