Raed Arafat spune că nu e semn bun creșterea rapidă a numărului de cazuri de joi. ”Situația nu este sub control”

raed-arafat.jpg

Raed Arafat, în timpul unei conferinte de presa - portret
Raed Arafat ne recomandă să ne protejăm atunci când ieșim afară din casă

Numărul mare de noi cazuri de infecții cu noul coronavirus raportat ,joi, a pus pe gânduri autoritățile. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, spune că situația „nu este cum ne-am dorit” și „trebuie să lucrăm împreună” pentru a împiedica o posibilitate pe care „nimeni nu o vrea și anume să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri, din nou”.

Numărul cazurilor de coronavirus din România a ajuns, ieri, la 19.907, după raportarea a 238 de infecții noi, cu 86 mai multe față de ziua precedentă. Este cel mai mare număr de cazuri noi raporate într-o zi din 16 mai încoace. În acest context, Raed Arafat, șeful DSU a spus, într-un interviu la Digi 24 că acest aspect ar trebui să ne atragă atenția. ”Trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația”.

Raed Arafat spune că nu e semn bun creșterea rapidă a numărului de cazuri de joi. ”Situația nu este sub control”

Șeful DSU a precizat că această creștere abruptă numărului de noi cazuri ”este un semnal că situația nu este sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației de către noi, autoritățile”.

El a precizat că este nevoie să ”lucrăm împreună pentru a împiedica o posibilitate pe care nimeni nu o vrea și anume să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri, din nou”. Astfel, conform lui Arafat, chiar dacă sunt măsuri de relaxare ”care sunt binemeritate pentru cei care au stat acasă și au suportat ce s-a întâmplat până acum”   trebuie să avem grijă mare în respectarea regulilor mai departe.

Ce nu vom face după 15 iunie

Referitor la cel de al treilea val de relaxare care se va întâmpla la 15 iunieArafat spune că , „este prea devreme de a spune și de a specula ce măsuri s-au putea lua, ce va fi deschis”. Șeful DSU spune însă la ce măsuri de relaxare să NU ne așteptăm începând cu acea dată.

”Toată lumea spune foarte clar: „Dacă situația rămâne sub control!”. De ce spun că e prea devreme? Pentru că suntem la doar 4 zile de la relaxarea din data de 1 iunie. Noi trebuie să vedem efectele acestei relaxări, ca să putem să spunem cu certitudine ce va rămâne și ce nu dintre activitățile care urmează să se deschidă. Noi, lumea medicală, rămânem în acest moment în observație. Este posibil ca unele activități de la mall-uri să se deschidă. Este posibil să ajungem ca unele activități în unele spații să se deschidă cu limită, dar e prea devreme să spunem care dintre ele, cum va fi acest lucru până nu vedem care este impactul perioadei 1 iunie – 15 iunie”, a spus Raed Arafat la Digi 24.

Pe 15 iunie ar urma un nou val de relaxare a măsurilor, însă numărul mare de noi cazuri de contaminări a pus sub semnul întrebării acest demers, iar autoritățile au anunțat că evoluția cazusrilor rămâne sub observație.

Citește și: 

Cum am trecut peste primele trei săptămâni de relaxare. Doctorul Marinescu de la ”Matei Balș” spune că suntem pe drumul cel bun

Dr. Adrian Marinescu despre variațiile infecțiilor Covid-19: Media pe o săptămână, mai importantă decât raportările zilnice

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1