Raed Arafat, despre misiunea pompierilor români în Grecia: "Ei au plecat pentru 10 zile, dar sunt convins că perioada va fi prelungită"

Ultima actualizare:

    România a sărit în ajutorul Greciei devastate de incendii și a trimis vineri o echipă formată din 108 pompieri
România a sărit în ajutorul Greciei devastate de incendii și a trimis vineri o echipă formată din 108 pompieri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a vorbit despre cum decurge misiunea celor 108 pompieri care sunt în acest moment în insula Evia din Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor. După ce IGSU a anunţat că nevoie de oameni, s-au oferit din întreaga ţară voluntari, mai mulţi chiar decât era nevoie. România a sărit în ajutorul Greciei devastate de incendii și a trimis vineri o echipă formată din 108 pompieri, care urmează să acționeze pe o perioadă de 10-14 zile.

 Salvatorii români au plecat pentru zece zile, dar sunt dispuşi să rămână mai mult în zonele afectate pentru a da o mână de ajutor. Imediat după ce au ajuns pe tărâm elen, au pus în practică toată experienţa pe care au acumulat-o în ţară şi au depus tot efortul pentru a salva bunuri şi vieţi, stârnind un val de admiraţie în presa elenă. Ziariştii au scos în evidenţă modul profesionist în care lucrează pompierii români şi tehnica de ultimă generaţie pe care o folosesc. 

"Se descurcă bine, lucrează cu colegii lor greci şi cu colegii din alte ţări care sunt acolo"

Raed Arafat a vorbit, într-un interviu acordat News.ro, despre misiunea pompierilor români care, alături de colegi de-ai lor din alte ţări, ajută la stingerea incendiilor din Grecia.

"Se descurcă bine, lucrează cu colegii lor greci şi cu colegii din alte ţări care sunt acolo, sunt foarte multe echipe venite, şi avioane, şi elicoptere, şi chiar echipe terestre. Dau exemple, deci Franţa a trimis pompieri pentru partea terestră, Ucraina a trimis, Polonia a trimis echipă, Cehia a trimis echipă, Israelul a trimis echipă de pompieri, sunt mai multe ţări care au trimis. Noi suntem printre ţările care au trimis o forţă mai mare, 108 pompieri, 22 de maşini, colegii noştri deja lucrează, sunt integraţi cu ce se face per ansamblu pe insula respectivă, sub coordonarea centrului de coordonare din Grecia. Îi mobilizează ei acolo unde este nevoie de ei. Se vede clar că avem oameni profesionişti, oameni pregătiţi care ştiu să-şi facă treaba, chiar dacă sunt pe un teren care nu este cunoscut lor.

Şi asta pentru că ei au făcut exerciţii în ţară, au participat la multe intervenţii, asta arată că oamenii sunt pregătiţi şi pot să se adapteze unor zone cu care nu sunt obişnuiţi.

Noi în ultimii ani am dotat pompierii foarte bine, şi continuăm, încă nu am terminat. Sunt încă mijloace de intervenţie foarte vechi la ei, dar trebuie înlocuite. Recent s-a semnat la Ministerul Afacerilor Interne, a fost semnat acordul cadru pentru maşinile de 10.000 de litri şi 4000 de litri chiar în prezenţa d-lui Ministru Bode şi urmează să înceapă să sosească aceste maşini abia în luna noiembrie. Totuşi, din 2014 încoace, dotările pe care le-au primit pompierii, cu fonduri europene mai ales, sunt semnificative.

Dintre maşinile care au plecat, absolut toate, tot ce a plecat cu ei cu mici excepţii sunt cumpărate după anul 2014. Asta arată că a fost o implicare din partea Ministerului, a Departamentului, şi s-au rezolvat multe dintre necesităţile lor în ultima perioadă. Asta le permite să intervină folosind o tehnologie modernă , o tehnică modernă", a declarat Şeful DSU.

"Pompierii sunt pregătiţi şi sunt cu experienţă"

Raed Arafat a explicat că modul de lucru al pompierilor români, semnalat şi de presa elenă, este bazat pe foarte multă experienţă. Ajutaţi de tehnica modernă, salvatorilor le-a fost foarte uşor să se organizeze eficient.

"La sosirea în Evia, pompierii români au înfiinţat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie. În acelaşi timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă şi cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă flăcările", au scris ziariştii eleni (Fimes.gr – n. r.).

"Pompierii sunt pregătiţi şi sunt cu experienţă, atât cei de la noi cât şi cei din alte ţări. Folosirea unui pârâu pentru tragerea de apă cu maşina de pompieri este una din tehnicile cunoscute. Dacă noi am plecat cu şase maşini de incendii şi două cisterne, normal că cisternele alimentează din pârâu şi merg şi alimentează maşinile de pompieri sau direct din pârâu şi sting incendiile ca să nu consume tot ce este în rezervorul lor. Acestea sunt tehnici şi tactici care sunt cunoscute din punctul de vedere al pompierilor pentru intervenţie, ceea ce este important este că ei au exersat acest lucru şi au ştiut foarte bine cum să valorifice tot ce au în dotarea lor la acest moment.

Ei au plecat pentru zece zile, dar sunt convins că perioada asta va fi prelungită. Inspectoratul General a discutat cu ei şi ei sunt dispuşi să rămână, noi putem inclusiv să facem o rotaţie de personal, chiar pe cale aeriană, ca să nu facă un drum lung. Rămâne tehnica şi doar personalul se schimbă, dar se pare că nu este nevoie de acest lucru în acest moment. Rămânem în legătură cu Protecţia Civilă Europeană, sub egida căreia se face această intervenţie şi cu colegii care sunt acolo şi împreună se va decide dacă se înlocuiesc, dacă rămân, sau dacă nu mai este nevoie şi se întorc", a mai explicat şeful DSU.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net