Radu Păltineanu, primul român care a traversat Americile pe bicicletă, a încheiat aventura după 3 ani

radu-paltineanu-a-incheiat-aventura-pe-bicicleta-in-america.jpg

Radu Păltineanu a străbătut  Americile cu bicicleta, în peste 35.000 km
Radu Păltineanu a străbătut Americile cu bicicleta, în peste 35.000 km
Fotografii: Arhiva personala

Mersul pe bicicletă l-a transformat într-o mare aventură. Radu Păltineanu (44 de ani) este primul român care a reușit să traverseze Americile pe două roți. Totul a durat peste trei ani, timp în care a pedalat 35.000 de kilometri.

Radu Păltineanu este un aventurier înnăscut. O zi obișnuită pentru el nu începe cu un mic dejun copios și o cafea bună, urmată de pregătirea pentru serviciu.

În ultimii trei ani și două luni, cerul i-a fost acoperiș, a mâncat pe unde a apucat și din când în când a primit găzduire de la băștinași. Și toată ziulica a pedalat atât cât l-au ținut picioarele.

Radu Păltineanu a încheiat expediția în acestă dimineață

În această dimineață, Radu Păltineanu a încheiat una dintre cele mai spectaculoase experienţe ale sale: traversarea continentului american de la nord la sud, din Alaska până în Ţara de Foc, pe bicicletă. Aventura a durat mai mult de trei ani, timp în care a pedalat aproape 35.000 de kilometri, iar alţi 4.000 i-a navigat pe fluviul Amazon.

radu-paltineanu-a-ajuns-in-ushuaia-bicicleta-triclor.jpg

Radu Păltineanu a ajuns azi dimineață în Ushuaia, ultimul punct din expediție. Bărbatul s-a pozat cu steagul României
Radu Păltineanu a ajuns azi dimineață în Ushuaia, ultimul punct din expediție
”Doamnelor și domnilor, am reușit! Astăzi, 23 octombrie, la orele 21.51 am ajuns în Ushuaia, capătul expediției mele americane, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe bicicletă. Mai precis, Deadhorse în nordul Alaskăi și Ushuaia, în sudul Țării de Foc, în prima aventură românească de acest gen. Închei această expediție cu 34.554 de km pedalați și alți 4.100 de km navigați pe cursul fluviului Amazon, kilometri care m-au purtat prin toate țările și teritoriile continentale ale Americii de Nord și Sud”, a scris pe pagina sa de Facebook.

Iată pe unde a trecut Radu cu bicicleta

Radu a trecut prin Alaska (SUA) - Canada - SUA - Mexic - Guatemala - Belize - El Salvador - Honduras - Nicaragua - Costa Rica - Panama - Columbia - Venezuela - Brazilia - Guyana - Surinam - Guiana Franceză (Franța) - Peru - Ecuador - Bolivia - Argentina - Paraguay - Uruguay și Chile.

”Mi-am început expediția americană pe 5 august 2015, în tundra alaskană, coborând apoi în paralel cu lanțul munților Stâncoși, Canada și Statele Unite. A urmat deșertul Chihuahua, Platoul Central Mexican, ascensiunea pe cel mai înalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 m), jungla din sudul Mexicului și Guatemala, vulcanii Americii Centrale și căldura infernală a Tropicelor. Din Columbia, am luat-o spre est, începând să zig-zăguiesc pe întreg continentul sud american. Au venit, pe rând, Marea Savană și cascada Angel în Venezuela, jungla guyaneză, Amazonia și atingerea punctului cel mai îndepărtat de centrul Terrei, vârful Whimper (6.268 m) din Masivul Chimborazo, în Ecuador. Apoi, deșertul de pe coasta peruană, altiplano andin, unde am pedalat, uneori, la peste 4.500 de m altitudine, căldurile infernale din nordul Argentinei și Paraguay și, în final, stepa nesfârșită a Patagoniei. Pot spune cu mâna pe inimă: wow, what an amazing journey!”, a povestit bărbatul, care a avut parte și de experiențe mai puțin plăcute.

cu-bicicleta-prin-argentina-drumurile-sunt-neasfaltate_.jpg

În Argentina, drumurile sunt neasfaltate, astfel că a fost greu de mers cu bicicleta
În Argentina, drumurile sunt neasfaltate, astfel că a fost greu de mers cu bicicleta

A fost jefuit pe stradă și a împărțit barca cu niște traficanți de droguri din Panama. Dar, în general, a rămas cu amintirea oamenilor prietenoși pe care i-a întâlnit și de la care a primit găzduire.

Tocmai de aceea, aventura lui Radu va continua și pe alte continente.

Dar nu înainte ca experiențele trăite în cele două Americi să fie transpuse de el într-o carte, dar și într-un documentar de excepție.  

radu-paltineanu-mancare-intr-o-masina.jpg

Radu a mâncat pe unde a apucat
Radu a mâncat pe unde a apucat în periplul său prin cele două Americi
loading...
Loading...