Pui de urs împușcat de autorități! De ce s-a recurs la această metodă?

urs_omorat.jpg

urs sta linistit langa o banca
Puiul de urs a fost împușcat de un vânător
Foto: adevarul.ro
Citeste tot despre: 

Un pui de urs care trăia de doi ani în apropiere de localitatea brașoveană Zărnești a fost ucis de vânători, din ordinul autorităților. Dacă localnicii, turiștii și asociațiile pentru protecția anuimalelor consideră gestul un act de cruzime, Ministerul Mediului se apără spunând că uciderea era ultima soluție, întrucât animalul avea un comportament deviant, fiind domesticit.

Ursul era şchiop şi trăia în apropiere de Zărneşti. Localnicii spun că animalul era domesticit și că nu a creat niciodată probleme. Astfel că, uciderea de către vânători, cu avizul Ministerului Mediului, a stârnit spiritele şi a determinat acuzaţii grave la adresa autorităţilor. „Din câte am înţeles, animalul era foarte paşnic şi se refugiase aproape de oameni din cauză că era şchiop şi-i era foarte greu să supravieţuiască singur. Nu a atacat niciodată pe nimeni, nu a fost violent, era practic un animal domestic. În aceste condiţii, împuşcarea lui este un act de cruzime fără seamăn”, a declarat Mioara Popa, reprezentanta unei asociaţii pentru protecţia animalelor, pentru adevarul.ro

Trăia de doi ani printre oameni și nu era agresiv 

Proprietara unei pensiuni din apropierea locului unde s-a întâmplat totul povestește pentru Digi24 că puiul de urs trăia de doi ani printre oameni. ”Şi turiştii îi dădeau de mâncare şi venea chiar şi ziua, nu numai seara. El când trecea printre oameni se speria, iar în momentul când vedea mişcare fugea din faţa oamenilor, nu a fost niciodată agresiv. Nu ne era frică, pentru că el era ca şi un câine al casei. Venea, mânca din locul în care mâncau şi câinii şi nu a fost agresiv”, povestește femeia.

”Trebuie îndepărtat de acolo cât mai repede prin orice metodă”

De cealaltă parte, autorităţile spun că uciderea ursului a fost justificată legal. Purtătorul de cuvânt al ministerului Mediului a declarat că, deşi împuşcarea animalului este ultima soluţie, mutarea lui nu ar fi rezolvat problema pentru că „mutăm problema în altă parte”. El a mai spus că autorităţile cunoşteau situaţia ursului de la Predeal şi că exista un „ordin de recoltare” pentru acest animal. „Un animal sălbatic în intravilanul unei localităţi, tratat precum un animal domestic, precum un câine, mi se pare cel puţin reprobabil. Orice animal sălbatic de talia unui urs, în momentul în care pătrunde în intravilan, este un animal imprevizibil şi poate ucide. Trebuie îndepărtat de acolo cât mai repede prin orice metodă”, a declarat oficialul. „Vânătorul respectiv a apărut în zonă în urma unor apeluri la 112. Vorbim de un animal, din păcate, cu comportament deviant, care în urma analizei s-a constatat că el nu mai putea fi relocat în sălbătice. El fusese de mic învăţat de către cei care l-au hrănit să vină în localitate şi să ia contact cu omul”, a mai precizat acesta.

Uciderea animalului este criticată şi de alte asociaţii de protecţie a animalelor. „Acest urs, dacă umbla de doi ani, trebuia capturat, microcipat, dus în altă parte, văzut dacă chiar mai coboară, aşa cum fac alte ţări – Norvegia, Canada, care se confruntă cu această situaţie şi care nu împuşcă puii de urs numai aşa şi în intravilan, adică aproape de oameni”, a declarat Cristina Lapiş, de la Asociaţia Milioane de Prieteni, pentru adevarul.ro.

 

Citește și:

 

Urs mort pe o şosea din Sibiu. Ore întregi a zăcut în agonieâ

 

VIDEO Un bărbat a filmat atacul ursoaicei care a omorât un om în pădure. Cum a fost provocat animalul

  

 

 

Loading...

Citește și

  • Ursul din pădure

    Atacurile repetate ale urșilor au pus pe jar o întreagă localitate din Bistrița-Năsăud. Oamenii din comuna Milaș sunt terorizați și au ajuns să facă de pază cu rândul la marginea localității pentru că urșii își fac apariția în fiecare noapte și le atacă animalele din gospodărie. Localnicii au găsit însă o soluție inedită pentru a se apăra de urși.

  • Tolba cu mesajele voastre onirice este plină şi în această săptămână. Unii dintre voi ne-aţi adresat mesaje de mulţumire pentru că, traducându-vă visele, v-am fost de mare folos. De aceea, doriţi să descifrăm, în continuare, visele voastre deosebite. Alţii ne semnalaţi pentru prima dată visele voastre, influenţate de perioada concediului sau de trăiri sufleteşti deosebite.