Psiholog, despre dubla crimă din Onești: „Nu stai 5 ore ca să auzi un monolog, Intri pe geam, spargi ușa”

Ultima actualizare:

    Liviu Chesnoiu, psihologfoto: radioconstanta.ro
Liviu Chesnoiu, psihologfoto: radioconstanta.ro

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a explicat care a fost greșeala care a dus la secvențele de coșmar de la Onești. Specialistul susține că s-a acționat târziu și că, la fel ca în cazul crimelor de la Caracal, s-a așteptat inutil până să se dea ordin de intervenție.

“S-a pierdut foarte mult timp. Când ai de-a face cu un astfel de individ, cu probleme psihice grave, nu ai ce dialoga. Negociatorul își dă seama dacă e monolog sau dialog”, spune Liviu Chesnoiu. “Dacă el vede că agresorul cere luna de pe cer, trebuie să le dea voie forțelor de ordine să intervină rapid. Nu stai cinci ore ca să auzi un monolog. Asta a înrăutățit situația, fiindcă el nu răspundea la nici o solicitare a forțelor de ordine. Cu oameni de genul acesta trebuie să intervii în forță, să îți dai seama că e un individ cu probleme psihice. Intri pe geam, spargi ușa. Poate poliția nu s-a mai confruntat cu astfel de situații, dar un astfel de caz trebuie să tragă un semnal de alarmă. S-au așteptat aprobări și s-a pierdut timp. Se așteaptă în maniera retro să dea ordin. Ca la Caracal. Trebuie să lași polițiștii să acționeze după instinct, după experiență”, consideră psihologul criminalist.

2019: autoritățile au intrat prea târziu în casa monstrului din Caracal 

Cazul de la Onești seamănă izbitor de mult cu evenimentul tragic care a zguduit România în vara anului 2019. Autoritățile au bâjbâit și atunci în luarea unor decizii și în a acționa. Gheorghe Dincă este judecat pentru violarea și uciderea a două adolescente: Luiza Melencu (18 ani), dispărută în 14 aprilie 2019, și Alexandra Măceșeanu (15 ani), răpită pe 24 iulie și ucisă, cel mai probabil, pe 25 iulie. Monstrul din Caracal este acuzat că a incinerat cadavrele într-un cazan improvizat în curtea locuinței sale.  

Ultima victimă s-a agățat cu disperare de viață. Alexandra a reușit să găsească în locuința răpitorului un telefon mobil și a sunat de trei ori la 112, cu speranța că va fi salvată. Degeaba, fiindcă autoritățile au fost incapabile s-o găsească în timp util. Instituţii ca Serviciul de Telecomunicații Speciale, Poliția și Parchetul au eșuat revoltător. Pe 25 iulie, ora 11.00, fata a sunat și a vorbit cu operatorii 112 și cu dispecerii poliției, în total, 4 minute și 43 de secunde. A descris locul unde se afla și a implorat ajutor. Într-un final, pe 26 iulie, la ora 2.00 noaptea, polițiștii au ajuns în fața casei lui Gheorghe Dincă, dar s-a așteptat mandatul de percheziție. A venit și acesta, în jurul orei 3.00, însă poliţiştii l-au pus în aplicare abia la ora 6.00. Când au intrat în locuința individului, acesta a negat orice amestec în dispariția Alexandrei.

Citește și:

Cine e Gheorghe Moroșan, criminalul din Onești: «Cu armă de foc voi face și eu dreptate! Nu glumesc!»

Cât de periculos era Gheorghe Moroșan! Criminalul avea patru condamnări la activ

Bărbatul care a ucis doi muncitori a fost operat şi este internat la Terapie Intensivă. Soția sa, arestată

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net