Protestul devine faptă penală. Ce proiect de lege se pregătește acum

Ultima actualizare:

    Deputatul-medic Tudor Ciuhodaru vrea pedepse cu închisoarea pentru cei care blochează activitatea instituțiilor statului cu protestele lor
Deputatul-medic Tudor Ciuhodaru vrea pedepse cu închisoarea pentru cei care blochează activitatea instituțiilor statului cu protestele lor

Propunere halucinată a deputatului PSD Tudor Ciuhodaru. Acesta a inițiat un proiect de modificare a Codului penal care prevede sancționarea cu închisoare de la șase luni la trei ani a cetățenilor care întreprind acțiuni „în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat”. Oficialii PSD declarau că protestele din Piața Victoriei și din toată țara au fost de natură să împiedice activitatea guvernului.

UPDATE. PSD: „Abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru e vagă” 

Conducerea PSD a ținut să se delimiteze de acțiunea deputatului Tudor Ciuhodaru, printr-un comunicat de presă.

„Partidul Social Democrat consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare și suficiente în legătură cu astfel de fapte și nu necesită completări sau modificări. Mai mult decât atât, abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă, iar din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituționalitate în ceea ce privește respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale precum libertatea intrunirilor sau dreptul de asociere. Ca atare, PSD se va opune acestui demers și va vota împotriva propunerii legislative a deputatului Tudor Ciuhodaru”, se arată într-un comunicat al partidului.

UPDATE. Ce spune inițiatorul proiectului de lege

„Proiectul a mai fost depus tot de mine în mandatul trecut și se referă la acoperirea unui vid legislativ, la acoperirea și condamnarea manifestațiilor extremiste și separatiste. Articolul 397 din Codul Penal se referă la exact acest lucru, la încălcarea ordinii constituționale și vorbesc despre esența statului român. Manifestațiile extremiste sunt condamnate peste tot în lumea asta și cele separatiste și revizioniste și când este vroba despre profanarea simbolurilor naționale, când e vorba despre manifestații extremiste, legile trebuie să fie extrem de stricte”, spune deputatul Tudor Ciuhodaru, citat de digi24.ro. 

Protestul ar putea deveni interzis prin lege, dacă se va considera că această fomră de manifestare blochează sau împiedică activitatea instituților statului. Cel puțin așa se poate înțelege din proiectul de modificare a Codului penal depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru. Modificarea constă în adăugarea unui alineat nou la articolul 397, care sună așa: „Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.


    Proiectul de modificare a Codului penal se află acum la Senat. Foto: Elena Calistru via Facebook
Proiectul de modificare a Codului penal se află acum la Senat. Foto: Elena Calistru via Facebook

Iată de ce crede inițiatorul modificării legii Codului Penal că este necesară această schimbare!

„România a fost întodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul trăiesc multe minorități ce nu se pot plânge că sunt prignote sau marginalizate de statul român. Pot folosi limba maternă, pot învăța în limba maternă, se pot manifesta liber și își pot promova cultura și religia”.

„Noul cod penal nu condamnă toate formele de încălcare a articolului 1 și articolului 13 din Constituția României”.

„Lipsa unor măsuri care să descurajeze și să pedepsească orice acțiune împotriva ordinii constituționale săvârșite de persoane, organizații sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”.

„Evenimentele de la Târgu Mureș, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ținutul Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român”.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net