Protestele din toată țara, în cifre

Carmen Dan, ministrul de interne, a prezentat astăzi, 2 februarie, primele informații oficiale despre evenimentele violente din seara zile de miercuri, 1 februarie, din Piața Victoriei. Au participat în toată țara circa 345.000 de persoane în 35 de județe.

Declarații la Ministerul de Interne. Carmen Dan, șeful instituției a făcut precizări, după ce în urmă cu o oră președintele Iohannis criticase vehement reacția ”inacceptabilă” a autorităților la protestele violente de miercuri seară (1 februarie).

Carmen Dan a reafirmat că nu a fost informată de SRI că există riscul ca protestele să degenereze și că secretarul de stat din MAI Viorel Ștefu a primit un SMS, la ora 20.45, în toiul manifestației din Piața Victoriei, de la un reprezentant SRI ca îi transmitea că este posibil ca membri ai galeriilor de fotbal să apară la proteste.

De asemenea, demnitarul a promis că ”cei care au vrut să zdruncine România vor fi identificați și vor răspunde”. ”Adevărul va fi aflat, indiferent cât de dureros este”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de intrene a prezentat următoarele cifre:

  • La proteste au participat circa 345.000 de persoane.
  • În Capitală au fost 125.000 de participanți la manifestația de miercuri, 1 februarie.
  • S-au organizat 70 de proteste, în 39 de județe, din care 13 au fost autorizate.
  • 1 persoană a fost reținută pentru deținere de droguri, ultraj, tulburarea ordinii publice.
  • 78 de persoane au fost reținute și audiate pentru ultraj și tulburarea ordinii publice. Opt dintre aceștia sunt recidiviști, adică au mai fost anchetați pentru fapte similare.
  • Trei agresori au fost identificați ca membri ai galeriei de fotbal Dinamo.
  • Opt jandarmi au fost răniți în timpul violențelor, iar trei dintre aceștia au fost internați la Spitalul Floreasca. Cel mai grav este unul dintre jandarmi, lovit cu o cărămidă în cap.
  • Patru protestatari au fost răniți de agresori, dar nici unul nu a fost internet în spital.
Loading...