Proteste în sistemul medical! Angajaţii Spitalului "Bagdasar Arseni", nemulţumiţi de legea salarizării

2-bd-spitalul-bagdasar-arseni-foto-bucurestifm.jpg

spitalul bagdasar arseni ingrijiri medicale paste
La Spitalul Bagdasar-Arseni, medicii şi asistentele protestează în curte
Foto: Click!

O parte din medicii de la două spitale importante din Capitală şi din Craiova au refuzat să mai intre luni în cabinete. La Spitalul bagdasar Arseni, angajaţii au reluat protestele, începute vineri, reclamând că au ajuns să piardă din venituri după reducerea sporurilor. Cei mai afectaţi sunt asistenţii şi infirmierii, care spun că au scăderi salariale între 1.000 şi 1.700 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor.

Noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală. În ultima perioadă, au avut loc proteste ale angajaţilor în mai multe spitale din Capitală - Institutul de Pneumologie "Marius Nasta”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş” şi Institutul pentru Boli Cardiovasculare "C. C. Iliescu" din cadrul Spitalului Fundeni. Şi la Craiova sunt tensiuni. Aproximativ două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul şi protestează, luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, reclamând că le-au fost diminuate sporurile cu până la 50%.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună. 

 

loading...
Loading...

Citește și

  • medici de familie, protest, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, renuntare

    După ce miercuri, medicii de familie au anunțat că nu eliberează trimiteri sau rețete, fiind nemulțumiți de fondurile alocate, joi, trei sferturi dintre aceștia renunțaseră la protest.

  • medicii garzi platite, protest medici, plata orelor suplimentare

    Toată lumea greșește, însă erorile medicilor ne costă cel mai mult: viața. Cadrele medicale din România anunță proteste de amploare după ce ani de-a rândul au fost încărcate peste măsură cu sarcini de serviciu. Personalul medical vrea gărzi suplimentare plătite și un program de lucru care să le permită medicilor să vină la serviciu odihniți.