Propunere. Palatele romilor din Huedin, obiectiv turistic, cu tururi ghidate pentru străini

palat-huedin.jpg

palat tiganesc in huedin
Activistul Adrian Dohotaru vrea să transforme palatele romilor din Huedin în obiectiv turistic
foto: Adrian Dohotaru
Citeste tot despre: 

Adrian Dohotaru, fost deputat din partea USR, iar mai apoi independent, a venit cu o propunere surprinzătoare. Dohotaru crede că palatele romilor din Huedin, un orăşel aflat la aproximativ 50 de kilometri de Cluj, ar trebui să devină unul dintre simbolurile capitalei Ardealului.

Activistul Adrian Dohotaru consideră că vilele romilor din Huedin ar putea şi ar merita să devină un punct de atracţie turistic pentru străinii care ajung în România, transmite Adevărul.

Într-o postare pe pagina de Facebook Clujul Civic, Dohotaru scrie că moştenirea romilor ar fi apreciată la adevărata ei valoare prin tururi ghidate în aceste palate, pe care deputatul le consideră spectaculoase.

„Ce ar fi dacă palatele ţigăneşti din Huedin ar deveni un brand al Clujului? Ce ar fi dacă am reuşi să integrăm moştenirea romă a ţării făcând tururi ghidate în astfel de palate, bineînţeles cu bunăvoinţa gazdelor din Huedin sau Turda, care are ambiţii turistice?  

Ce ar fi dacă 80% dintre români, potrivit unui sondaj IRES, care nu îşi doresc să aibă în oraşul lor romi, sau în familie sau ca vecini, ar vizita astfel de palate şi ar intra în contact cu rezidenţii? Şi-ar schimba preconcepţiile? Ori şi le-ar întări? Oare ar accepta rezidenţii din astfel de palate expo temporare ce se întâmplă la Pata Rât, cu oamenii din ghetou, cu gropile, pardon, munţii de gunoaie?  

Citește și:

Casele luxoase ale ţiganilor din România, prin ochii unui străin

Pipera de Hunedoara. Palatele cu turnuleţe ale romilor, puse de Fisc sub sechestru

Cum și-au transformat țiganii din Buzescu satul într-un Beverly Hills

Oare kitschul devine uber kitsch sau camp, vorba Susanei Sontag, dacă sublimăm realitatea noastră, hai să recunoaştem, în bună masură, kitschoasă? Oare turiştii străini ar veni la Casa Matei sau ar prefera un palat ţigănesc? Oare România nu ar putea da mix original orientalo-occidental de muzică ţigănească, electro si muzica, oh, Dzeul meu cooltura, cultă la vreun Electric Palace, nu la Electric Castle ori Untold, unde ne chinuim cu tot dinadinsul să fim pop-occidentali?  

Sunt întrebări care m-au bântuit vizitând palatele goale ţigănesti din Huedin. Mulţumesc gazdelor pentru ospitalitate”, a scris Adrian Dohotaru.  

Citește pe Adevarul.ro reacțiile internauților la această propunere.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1