«Promenada Maria a României», inaugurată în Paris, lângă Turnul Eiffel

margareta-custodele-coroanei-promenada-maria-romania.jpg

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, stranepoata Reginei Maria, a fost prezenta la inaugurarea aleii din centrul Parisului care, de marti, poarta numele strabunicii sale
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, strănepoata Reginei Maria, a fost prezentă la inaugurarea aleii din Paris care, de marți, poartă numele străbunicii sale
Foto: facebook.com

Marți, 15 octombrie, în Paris, a avut loc ceremonia oficială prin care o porțiune de pe cheiul Senei situată chiar în fața Turnului Eiffel a fost denumită „La promenade Marie de Roumanie” („Promenada Maria a României”).

Gestul se dorește un omagiu adus Reginei Maria și acțiunii ei energice din timpul Conferinței de Pace de la Paris ce a urmat Primului Război Mondial, prin ale cărei hotărâri au fost recunoscute granițele României Mari. La ceremonie, ce a avut loc exact la 97 de ani de la încoronarea Reginei Maria și Regelui Ferdinand, la Alba-Iulia, ca primi regi ai tuturor românilor, au participat MS Margareta, Custodele Coroanei, ASR Prințul Radu, Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franța, Adrian Cioroianu, Ambasadorul României la UNESCO, a altor oameni de cultură români și francezi.

margareta-radu-inaugurare-promenada-regina-maria.jpg

La ceremonie, alaturi de MS Margareta si ASR Principele Radu, au mai fost prezenti diplomati si oameni de cultura romani si francezi
La ceremonie, alături de MS Margareta și ASR Principele Radu, au mai fost prezenți diplomați și oameni de cultură români și francezi
Foto: facebook.com

A fost prezentă MS Margareta, Custodele Coroanei, strănepoata reginei

Cu ocazia evenimentului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a susținut un discrus. declarat referitor la străbunica ei. „Regina Maria, mereu modernă şi surprinzătoare a militat întreaga sa viaţă pentru principii care au reprezentat mereu fundamentele Uniunii Europene. Pentru noi, europenii, Regina Maria reprezintă un exemplu de patriotism, de putere şi profesionalism. Regina Maria a avut o personalitate complexă, a fost o femeie fascinantă. Eforturile umanitare şi diplomatice depuse pentru România  în timpul primului război mondial iar apoi în timpul Conferinţei de Pace din Paris din 1919, i-au adus recunoştinţa lumii întregi. Este cu atât mai încurajant faptul că Franţa şi în special primăria Parisului îi aduc astăzi un omagiu Mariei de România, exemplul personal, dragostea pe care a avut-o pentru ţara sa şi ataşamentul său faţă de valorile umaniste perene sunt acum recompensate”, a declarat MS Margareta referitor la străbunica ei și la onoarea ce i-a fost făcută de municipalitatea Parisului. De altfel, la eveniment au participat și Catherine Vieu-Charier, viceprimarul Parisului pentru memorie si combatanti, precxum si Rene-Francois Bernard, viceprimar al arondismentului 7 din Paris.

Loading...

Citește și

 • Regina Maria a fost supranumita de presa din Franta „cea mai frumoasa regina din Europa”

  O stradă din central Parisului va purta, începând de luna viitoare, numele Reginei Maria a României, în semn de omagiu față de rolul și implicarea ei în Conferința de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 - 21 ianuarie 1920). În plus, în București, a fost relansat parfumul preferat al reginei, ce făcea parte dintr-o întreagă colecție de cosmetice denumită „Mon Boudoir”, realizată de casa de parfumuri pariziene Jean-Francois Houbigant, a cărei imagine Regina Maria a acceptat să fie, începând cu 1922 până la moartea ei, în 1938. O sticluţă de 100 de ml costă 989 de lei.

 • Castelul Regal din Mamaia a ajuns in paragina dupa ce, ani de zile, dupa 1990, a fost folosit ca restaurant sau club de noapte

  Castelul Regal din Mamaia, ridicat de Regina Maria între 1924-1926, zace în neglijență și uitare de mulți ani. Ajuns în proprietatea unei firme private printr-un contract anchetat la vremea respectivă de DNA, cu încălcarea dreptului de preempțiune al statului roman, somptuoasa reședință este, în sfârșit, revendicată de Ministerul Culturii și Identității Naționale care a înaintat o solicitare juridică de anulare a contractului din 2003, încheiat fără aprobarea Ministerului. Totul e ca demersul, chiar cu un success în instanță, să nu se încheie cu un eșec, așa cum s-a întâmplat în cazul sculpturii lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

 • La 15 octombrie 1922, intr-o ceremonie impresionanta, Regele Ferdinand si Regina Maria se incoronau, simbolic, drept „primii regi ai tuturor romanilor”

  Acum 97 de ani, la 15 octombrie 1922, România trăia unele dintre cele mai frumoase moment ale istoriei ei: încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Deși preluase povara Tronului încă din 1914, după moartea Regelui Carol I, cuplul regal al țării moștenise o „Românie Mică”, dar care, odată cu miraculosul an 1918, devenise „dodoloață”. Iar încoronarea ce s-a petrecut - tot simbolic – în Alba Iulia unirii lui Mihai Viteazul, dar și a Marii Uniri petrecute cu 4 ani mai devreme, s-a dorit a consacra pe monarhii țării drept suverani ai acelei Românii Mari, „primii regi ai tuturor românilor”.

 • regina mama elena regele mihai inhumare casa regala

  Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, informează un comunicat al Familiei Regale a României. Va fi doliu în zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
2
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1