Proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, la vot final în Senat. Ce presupune legea în actuala ei formă

elevi-clasa-shutter_1.jpg

Foto: Arhivă Click

Proiectul de lege privind educaţia sexuală în şcoli va intra marți, 22 iunie, la vot final în Senat. Proiectul în forma dată anul trecut la promulgare a fost trimis spre reexaminare de către preşedinte. Şeful statului este nemulțumit de înlocuirea noțiunii de educație sexuală cu cea de educație sanitară și de introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților.

Senatul urmează să-și exprime votul, marți, pe proiectul de lege care împiedică introducerea educației sexuale în școli, fără acordul părinților.

Proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, la vot final în Senat

Anca Dragu, președintele Senatului, a declarat, marți, după Biroul permanent, că ar dori să vadă proiectul privind educaţia sexuală în şcoli sub altă formă, nu cu acordul părinților și sub alt nume, spunând că nu îl susţine şi nu îl va vota în plen, întrucât în acest moment „nu ajută” copiii şi tinerii din România.

„Nu este o lege pe care eu şi noi să o susţinem (…). în forma aceasta cu educaţie sanitară şi cu acordul părinţilor. Poziţia noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situaţia în care avem atât de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situaţia în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declaraţii politice şi să ne uităm la binele copiilor şi al tinerilor”, a explicat președintele Senatului, potrivit Agerpres.

Ce presupune legea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, luni, că educația sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă și educație rutieră și financiară. El a propus ca orele de educație sexuală să fie făcute cu acordul părinților, la fel cum s-a procedat în 2015 cu ora de religie.

Mai multe ONG-uri s-au opus acestei iniţiative legislative în condiţiile în care legea, în actuala ei formă, prevede  participarea la aceste cursuri de educaţie sanitară doar copiilor pentru care părinţii îşi dau acordul. Cei de la USR nu sunt de acord cu această propunere, asta în măsura în care îşi doresc ca aceste ore să fie obligatorii.

Predarea educaţiei sexuale în şcoli a fost eliminată din lege la propunerea PSD şi PNL pe 3 iunie 2020, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaţilor.
 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1