Profesorii, titularizați pe o perioadă determinată? Ce spune ministrul Educației

sorin-cimpeanu.jpg

ministrul educatiei sorin cimpeanu
Ministrul Sorin Cîmpeanu susține titularizarea profesorilor pentru o perioadă determinată
foto: Inquam Photos

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la Europa FM, că în acest an - cel mai târziu în lunile octombrie-noiembrie, vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți pentru toate școlile din țară. El a precizat și că va susține ca titularizarea profesorilor să se facă pe perioadă determinată.

Funcțiile de conducere contează foarte mult în reforma pe care Sorin Cîmpeanu o anunță în sistemul educațional, motiv pentru care ministrul spune că vrea ca toate funcțiile de directori pentru școli să fie obținute prin concurs.

„Este mare nevoie de profesionalizarea performanței în școlile românești. Pentru asta trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial dacă vrei să faci evaluare, pentru că în orice sistem directorului școlii va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a declarat Cîmpeanu la Europa FM.

Ministrul intenționează să scoată la concurs toate posturile de director și director adjunct din țară. ”Obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară. Până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz, aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie”, a declarat ministrul.

În ceea ce privește titularizarea, Cîmpeanu a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?” a mai spus acesta.

Loading...