Produse româneşti în supermarketuri: Beneficiile proiectului

Ultima actualizare:

    Produse româneşti în supermarketuri: proiect a fost adoptat marţi de SenatFoto: Eduard Enea
Produse româneşti în supermarketuri: proiect a fost adoptat marţi de SenatFoto: Eduard Enea

Produse româneşti in supermarketuri este un nou proiect de lege adoptat marţi (6 octombrie) de Senatul României. Propus de un senator PSD, acesta presupune ca toate magazinele să vândă în proporţie de 51% legume, fructe şi carne produse în România.

Senatorii vor produse româneşti in supermarketuri. Ei au adoptat marţi un nou proiect de lege în urma căruia proprietarii de magazine vor fi obligaţi să comercializeze carne, legume şi fructe din România, în proporţie de 51%. În caz contrat, ei riscă să plătească amenzi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei. Proiectul va merge acum la Camera Deputaţilor, cameră decizională. Totuşi, în lunile de iarnă, decembrie - ianuarie, comercianţii pot vine legume şi fructe străine în proporţie de 70%

"Comercianţii - persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru categoriile: carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse, în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecarei categorii din producţia românească", se prevede în forma legii adoptată de Senat, modificată printr-un raport suplimentar în cadrul Comisiei Economice, potrivit hotnews.ro

Produse româneşti in supermarketuri: Discriminare între produsele fabricate cu capital străin şi cele autohtone

Raportul iniţial care promova produse româneşti in supermarketuri, depus în iunie, a primit un punct de vedere negativ de la Guvern, care considera că "stimularea consumului produselor fabricate pe teritoriul naţional ar conduce la o discriminare între produsele fabricate în România de către producători cu capital străin şi cele autohtone, iar referirea la comericanţii de tip cash&carry, supermagazin sau hipermagazin poate fi discriminatorie faţă de alte categorii de comercianţi, respectiv magazine de tip discounter, de proximitate, chioşc etc".

Proiectul iniţial al legii care promovează produse româneşti în supermarketuri prevedea sintagma "producţie românească", sintagmă înlocuită în forma finală votată de Senat cu formularea "provenite din lanţul alimentar scurt aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene". Potrivit raportului Comisiei economice din Senat, lanţul alimentar scurt reprezintă "un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori". 

Propunerea legislativă pentru produse româneşti in supermarketuri aparţine senatorului PSD Ovidiu Donţu, iar social-democraţii susţin că are beneficii evidente. 

"Am votat acest proiect pentru beneficiile evidente pe care le are: prin susţinerea producţiei autohtone de carne şi legume se vor crea locuri de muncă şi vor creşte veniturile la bugetul de stat. În acelaşi timp, vom avea acces, în tot timpul anului, la produse româneşti, naturale, proaspete", a declarat senatorul Gabriela Firea.

Ovidiu Donţu a motivat proiectul "produse româneşti in supermarketuri" spunând că "un produs românesc din categoriile menţionate, certificat sanitar, conferă un plus de garanţie pentru clientul care caută un produs proaspăt, cât mai natural, şi pentru care, faptul că provine din ţara sa, consitutie un criteriu în plus în alegerile făcute".

El a mai explicat că a ales cota de 51% pentru "a nu se putea considera prezentul demers ca fiind o imixtiune în initiaţiva privată, în dreptul întreprinzătorilor particulari de a dispune de propria politică de marketing şi de aprovizionare a magazinelor sale".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net