Primul studiu despre impactul pandemiei: fac sex ca să scape de stres

Ultima actualizare:

    Sexul în pandemie îi scapă pe români de stres
Sexul în pandemie îi scapă pe români de stres

Românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și au un sentiment sporit de singuritate. Acest lucru reiese din primul studiu efectuat în țara noastră despre despre impactul pandemiei de Covid-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației. Cei intrevievați au recunoscut că se destresează făcând sex.

Specialiștii care au realizat studiul trag un semnal de alarmă în contextul. Rezultatele preliminare arată că pandemia de coronavirus a avut efecte semnificative asupra sănătății mintale a populației din România.

Primul studiu despre impactul pandemiei: 42% dintre români au suferit tulburări psihi-emoționale

Mai exact, 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, care s-a dovedit mai pronunțată în rândul femeilor (46%) și al adulților tineri (47%).

Aproximativ o treime dintre cei chestionați auspus că sunt mai nervoși, o agravare mai pronunțată în acest sens fiind raportată tot de femei (35%) și de adulții tineri (38%).

În ceea ce privește singurătatea, mai bine de un sfert dintre respondenți (28%) au raportat o înrăutățire a acestei stări în perioada pandemiei, cei mai tineri manifestând o înrăutățire mai pronunțată (36%).

Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani, datele fiind analizate și interpretate de specialiști ai unui un consorțiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania.

Medic psihiatru: „Este recomandat să ne păstrăm calmul”

„Diagnosticarea precoce a tulburărilor psiho-emoționale este un pas important în instituirea unui tratament adecvat, atunci când este cazul, iar medicul de familie are și trebuie să aibă un rol foarte important în acest demers. De la o ușoară tristețe sau episoade de apatie, fiecare dintre noi poate să treacă, pe neașteptate, la depresie, o tulburare psihică ce afectează aproximativ 5% din populația României. Este recomandat în această perioada să ne păstrăm calmul, să gândim rațional orice acțiune, înainte de a o întreprinde, să acceptăm că trecem printr-o situație pe care nu o putem controla, să ne stabilim o rutină zilnică. Dacă stăm acasă, să ne informăm din surse sigure, să ne acordăm timp în fiecare zi pentru relaxare sau meditație (băi prelungite, muzică, sport, yoga)”, a explicat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, de la Institutul de Psihiatrie Socola și coordonatorul studiului COH-FIT în România.

Cum încearcă românii să scape de stres în pandemie: fac sex

  • 68% din persoanele intervievate a estimat o creștere a timpului petrecut urmărind mijloacele mass-media, în încercarea de a gestiona situația; 
  • Alte metode de reducere a stresului și ocupare a timpului au fost exercițiile fizice, plimbările în aer liber, descoperirea unui hobby, petrecerea timpului cu animalele de companie și chiar activitatea sexuală;
  • Pentru femei, cele mai eficiente mecanisme de adaptare la Covid-19 au fost găsirea de hobby-uri noi, utilizarea internetului și exercițiile fizice sau mersul pe jos. Pentru bărbați, jocurile și intimitatea fizică /activitatea sexuală au fost strategii de gestionare mai importante a stresului decât în cazul femeilor, întimp ce în rândul femeilor, utilizarea internetului și a rețelelor sociale /interacțiunile sociale la distanță au fost mai importante decât pentru bărbați.

Citește și: 

Ce spun psihologii despre viața de după 15 mai: "Ne aflam într-o etapă de furie. Oamenii încă se tem"

10 paşi să scapi de stres dacă n-ai mai făcut sex de mult!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net