Primele mărturii ale copilotului Răzvan Petrescu: «M-am târât prin zăpadă, mi-era frică de o explozie»

Ultima actualizare:

    Copilotul Răzvan Petrescu, la conferinţa de presă ţinută la Spitalul de Urgenţă Cluj (Foto: citynews.ro)
Copilotul Răzvan Petrescu, la conferinţa de presă ţinută la Spitalul de Urgenţă Cluj (Foto: citynews.ro)

Copilotul Răzvan Petrescu a vorbit într-o conferinţă de presă ţinută marţi despre accidentul aviatic din Munţii Apuseni, în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa. El a spus că imediat după impact şi-a pierdut cunoştinţa şi că s-a târât afară din aeronavă pentru că se temea de o explozie.

Tânărul în vârstă de 23 de ani a fost externat joi de la Spitalul de Urgenţă Cluj, acolo unde s-a aflat în ultima lună.

„Îmi amintesc ce s-a întâmplat şi înainte şi după impact. După impact am avut un moment de inconştienţă. M-am trezit în lateral-stânga faţă în aeronavă, pe jos. Prima acţiune a fost să îmi evaluez starea de sănătate, am văzut că îmi pot mişca degetele de la picioare, dar nu şi picioarele, având fracturi. Braţele erau în regulă, m-am gândit să mă îndepărtez şi m-am târât prin zăpadă şi am reuşit să mă îndepărtez câţiva metri, fiindu-mi frică de o explozie a aeronavei", a povestit Răzvan Petrescu, potrivit gândul.info.

„Stăteam la 5-6 metri de epavă. Eram imobilizat. Aşteptam din tot sufletul să vină cineva să ne salveze", a mai spus copilotul, care a precizat că va mai sta acasă o lună sau două, după care va urma o perioadă de recuperare.

El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor care vizau detalii tehnice, spunând că ancheta este în desfăşurare în acest caz, singura menţiune făcută fiind aceea că "aeronava era în regulă şi din acest motiv comandantul a decis plecarea în misiune", conform Mediafax.

"Eu am dat nişte declaraţii persoanelor competente şi nu pot da detalii pentru că este anchetă în curs. Voi putea răspunde acestor întrebări doar după finalizarea anchetei", a precizat Răzvan Petrescu.

Vrea să se întoarcă la locul accidentului

Copilotul a mai spus că i-ar plăcea ca după ce starea de sănătate îi va permite să îi viziteze pe moţii salvatori şi să vadă "şi din picioare" locul accidentului.

Întrebat ce dorinţe are, el a spus că vrea să revină la starea sa iniţială de sănătate şi apoi să se urce din nou la manşa avionului.

De asemenea, întrebat ce a simţit când au venit primii moţi la locul accidentului, copilotul a spus că îi consideră pe aceştia ca şi părinţii săi.

"La ora actuală şi, de atunci, de pe 20 ianuarie, îi consider ca şi pe părinţii mei. Un om rănit în munţi, cu o mică speranţă, când vezi pe cineva că îţi vine în ajutor, este un sentiment măreţ, simţi că revii la viaţă. Chiar aşteptam să fim salvaţi", a spus Petrescu.

Întrebat cum vede viaţa sa la o lună de la accident, acesta a subliniat că este emoţionant şi a spus că îi mulţumeşte lui Dumnezeu că l-a ţinut în viaţă.

"Mulţumesc şi moţilor care s-au mobilizat şi au reuşit să ne găsească şi echipei medicale de la Cluj care m-a tratat, m-au readus la viaţă, am fost tratat cu respect, profesonalism şi căldură la Cluj", a menţionat copilotul, citat de Mediafax.

El va fi externat vineri, urmând să fie transportat cu o ambulanţă până acasă, la Râmnicu Vâlcea.

Copilotul Răzvan Petrescu, în vârstă de 23 de ani, a suferit trei operaţii până în prezent.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi, pe lângă copilotul Răzvan Petrescu, şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net