Primele cireşe româneşti: 35 de lei kilogramul

Ultima actualizare:

    Florica Păcuraru din Lehliu-sat, Călăraşi, vinde cireşele cu 35 lei/kgFoto: Mihai Ionescu
Florica Păcuraru din Lehliu-sat, Călăraşi, vinde cireşele cu 35 lei/kgFoto: Mihai Ionescu

“Uite, uite! Au apărut!”. Strigătul răsună în Piaţa Obor şi toată lumea întoarce capul. Nu, prin mall-ul alimentar nu trece o vedetă mondenă sau un fotbalist. Au apărut pe tarabe cireşele româneşti de mai!

Cireşele sunt acum, mai mult ca niciodată, o delicatesă. Cele din import, mai ales din Grecia, au apărut de o săptămână şi au fost comercializate în pieţe şi pe internet la preţuri foarte mari, între 100 şi 150 de lei. Pentru cireşele româneşti de mai, aşteptarea este atât de mare încât au ajuns subiect de glume. De exemplu, cei care au un pom în curte se roagă la fructe să se coacă cât mai repede ca să-şi cumpere maşină. Deocamdată am descoperit cireşele româneşti de mai într-un singur loc, Piaţa Obor din Bucureşti. Motiv pentru care trufandalele din import se ieftiniseră la jumătate. Dacă poţi spune aşa, ţinând cont de fapt că şi acum sunt 49 lei/kg.

Cireşele greceşti s-au mai ieftinit. Sunt “doar” 49 lei
Cireşele greceşti s-au mai ieftinit. Sunt “doar” 49 lei

Minunatele cireşe româneşti au fost aduse de Florica Păcuraru din pomul familiei din Lehliu-sat, Călăraşi. Cireşele româneşti costă la ea 35 lei/kg şi Florica dăduse deja în două ore de piaţă aproape jumătate dintre cele două lădiţe aduse la vânzare. “Şi eu am pom cu cireşe coapte dacă vreţi să vă culegeţi”, ne zice un nene în piaţă şi aşa am ajuns în comuna Grădiştea din Ilfov, la 30 km de Bucureşti. 


    Foto: Mihai Ionescu
Foto: Mihai Ionescu

Pomul cu pricina nu este ceva cu care să te prezinţi la un concurs, poamele lui nu umplu nici măcar o tigaie darămite o sacoşă cum venisem noi înarmaţi. Este totuşi un pom cu cireşe coapte, iar reporterul Click! a cules câteva. 

Reporterul Click! a plecat la cules de cireşe în satul Grădiştea
Reporterul Click! a plecat la cules de cireşe în satul Grădiştea

Preţurile au explodat în pandemie. Cel mai mult s-au scumpit cartofii

Pandemia nu a ţinut preţurile în loc. Ba, dimpotrivă! Preţurile la alimente, la produsele de bază, au crescut în ultimele luni şi cu 21,6%, în plină pandemie de coronavirus, arată ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), dat publicităţii ieri. Cel mai mult s-au scumpit legumele, fructele şi carnea. Cartofii sunt în capul listei cu o majorare în aprilie de 21,6%, faţă de decembrie 2019. Urmează fructele proaspete care au preţuri mai mari cu 17,3%, legumele şi conservele de legume cu 15,9%, conservele de fructe cu 12,6%, fasolea boabe cu 10,4%. Preţul la carnea de porc a crescut cu 3,86%, iar dacă ne referim la toate tipurile de carne scumpirea este de 3,04%. În topul majorărilor se află făina, al cărei preţ la raft îl găsim mai mare cu 3,72%, faţă de decembrie. În patru luni, a crescut şi la brânză cu 2,96%, la margarină cu 2,53%, la unt cu 2,42%, la mălai cu 2,31%, la ulei cu 2,21%, la peşte cu 2,11%, la zahăr cu 1,37%. Băuturile alcoolice au suferit o modificare de preţ de 1,61% , iar ţigările de 4,35%. Pe de altă parte, s-au ieftinit ouăle, încălţămintea din piele, combustiblii şi gazele. (Andreea Dancu)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net