”Rabla taxi”. Primăria Capitalei acordă 5000 de vouchere pentru achiziționarea de mașini Euro 6

Rabla, Primăria Capitalei, rabla taxi, ecovouchere

Primăria Capitalei vrea să schimbe taxiurile care poluează străzile
Primăria Capitalei va da vouchere pentru schimbarea taxiurilor care sunt depășite tehnic
Citeste tot despre: 

”Parlamentul”Capitalei a decis marți să ajute taximetriștii să-și schimbe hârburile cu mașini cu motoare Euro 6. Se vor acorda 5000 de ecovouchere în valoare de 3.000 de euro, primele 3.000 fiind date începând din ianuarie 2020

Primarul General Gabriela Firea, propus marți într-o ședință a Consiliului General al Capitalei programul”Rabla Taxi”.”Avem 5.500 de taximetre poluante în Capitală și vrem să sprijinim înlocuirea lor cu unele mai prietenoase cu mediul. Ținta noastră este ca, din ianuarie 2020, să acordăm, pentru început, 3.000 de ecovouchere în valoare de 3.000 de euro pentru taxiurile cele mai poluante (EURO 1-EURO 4), urmând ca anul următor să fie acordate și celelalte 2.500”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. După mai multe ore de dezbateri, programul a fost adoptat cu 30 de voturi pentru( PSD-ALDE si PMP) 3 abțineri (PNL și USR) și 12 voturi împotrivă (PNL și USR).”Rabla taxi” are ca obiectiv o calitate mai bună a aerului în București, prin reducerea poluării și creșterea calității serviciului de transport public în regim taxi.

gabriela_firea.jpg

Gabriela Firea propune un nou program pentru înlocuirea mașinilor poluante
Gabriela Firea vrea să curețe străzile de taxiurile poluante

Cum a hotărât Primăria Capitalei câte taxiuri vor fi casate

Primarul general al Capitalei a explicat cum au hotărât specialiștii Municipalității câte mașini care efectuează transport în regim de taxi sunt depășite.”Din totalul de 10.055 de licențe existente în Municipiul Bucureși, 7.500 sunt valabile, restul fiind în diverse stadii litigioase. Dintre acestea, 5.500 sunt poluante. Efortul financiar poate fi considerat consistent, dar este mic raportat la beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri – mult mai importantă fiind prevenția decât tratarea unor boli care sunt agravate de poluare. Subliniez că aplicăm acest proiect după ce ne-am ocupat deja de achiziția a 830 de noi mijloace de transport pentru serviciul de transport public local și de eliminarea din traficul bucureștean a autoturismelor cu grad ridicat de poluare”, a precizat Gabriela Firea.

Cele 7.500 de autorizații taxi valabile sunt pentru masini   fabricate:

- aprox. 2.800 între anii 2005-2010 - respectiv EURO 1 - EURO 4

- aprox. 2.100 între anii 2011-2014 – respectiv EURO 5

- aprox. 2.600 între anii 2015-2019 – respectiv EURO 6

 Primarul General a mai explicat: „După calculul specialiștilor Direcției de transporturi, o mașină folosită de obicei pentru serviciul de taximetrie  - de exemplu un Logan, cu normă de poluare EURO 6 - costa aproximativ 6.800 euro cu TVA.

Dacă participă la Programul RABLA Național sau dacă își vinde direct mașina actuală, cu norma de poluare sub EURO 4, taximetristul  ar putea obține minim 1.000 euro. Primăria Capitalei îi acordă voucherul de 3.000 euro, iar el trebuie să asigure aproximativ 3.000 euro. Taximetriștii nu trebuie să-și facă încă vise. Detaliile programului vor fi stabilite într-un regulament de aplicare, similar programului de ecovouchere pentru populație.

 

Citiți și

 

Ai mașină veche de 20 de ani? Nu vei mai circula prin centrul Bucureștiului!

 

Noutăți despre taxa auto. În ce stadiu e ”birul” pe poluare

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1