Prima zi de școală în comunism și astăzi. Sunt diferențe?

Ultima actualizare:
Prima zi de școală în comunism: cântece patriotice, dedicate conducătorului suprem, cravatele tricolore, uniformele apretate, șosete și bentițe albe
Prima zi de școală în comunism: cântece patriotice, dedicate conducătorului suprem, cravatele tricolore, uniformele apretate, șosete și bentițe albe

Aproape toți ne amintim cu drag de prima zi de școală. În anii comunismului, fetițele aveau cordeluțe albe, uniforme pepite și serviete. Acum au uniforme colorate, vesele și ghiozdane cu personaje din desene animate.

Prima zi de şcoală are, în fiecare an, un farmec aparte. Totuşi, în ultimul secol, au intervenit foarte multe schimbări, de la manualul unic, la cele alternative și digitale. De la felul cum se prezintă copiii în prima zi de şcoală, până la felul cum arată cadrele didactice în aceeaşi zi.

Au rămas neschimbate careurile din curtea școlii, buchetele de flori, clopoțelul și nelipsitele discursuri. În ultimii ani, politiceni, miniștri, preoți și polițiști sunt nelipsiți de la festivitatea de deschidere a anunlui școlar.

Cerințele erau stricte și nu puteau fi încălcate.

Unele școli au reintrodus uniformele, dar acestea sunt colorate și vesele, după gustul părinților
Unele școli au reintrodus uniformele, dar acestea sunt colorate și vesele, după gustul părinților

Cântece patriotice, dedicate conducătorului suprem, cravatele tricolore, uniformele apretate, șosete și bentițe albe. Fără numărul matricol cusut la vedere, pe piept sau pe mânecă, nu puteai intra în școală. Pentru mult timp, elevii cărau manualele și penarele în serviete mari, din piele. Manualele erau unice și foarte stufoase. Nu lipsea de pe prima pagină fotografia lui Nicolae Ceaușescu.

Regulile erau stricte și pentru cadrele didactice. ”Tovarășa” profesoară purta obligatoriu îmbrăcăminte decentă, cu fusta peste genunchi și bluză cât mai puțin colorată, iar tovarășii profesori purtau costum și cravată.

Prima zi de școală astăzi

S-au schimbat multe în ultimii 28 de ani. Au dispărut manualele unice, dar și varianta cu manualele alternative a stârnit o mulțime de controverse. De câțiva ani, au apărut și manualele digitale.


    Unele școli au reintrodus uniformele, dar acestea sunt colorate și vesele, după gustul părințilorFOTO: Click!
Unele școli au reintrodus uniformele, dar acestea sunt colorate și vesele, după gustul părințilorFOTO: Click!

Nu se mai dă examen de admitere la liceu, ci se face repartizare computerizată. Nu se mai poartă număr matricol, bentițe și sarafane ”burlan”. Mulți elevi vin la școală îmbrăcați în jeanși rupți sau colanți, bluze decoltate, unghii false, părul vopsit, machiaj strident. Sunt supărați cei care nu pot intra la ore cu telefonul mobil, cu tableta ori cu alt gadget.

Majoritatea şcolilor au renunţat la uniforme, ceea ce permite copiilor să fie îmbrăcaţi fără nici o noimă cromatică. În prima zi de şcoală, copiii sunt îmbrăcaţi cu haine colorate, la modă, pe care şi le aleg părinții. Unele școli generale au reintrodus uniformele, dar acestea sunt colorate și vesele, după gustul părinților.

Machiajul era interzis în anii Epocii de Aur, dar acum aproape nu există elevă fără rimel și fond de ten pe față, iar băieții au tunsori din cele mai moderne, aranjate cu gel și spumă de păr.

Și profesorii au renunțat la hainele triste și țin cont de modă. Astăzi, machiajul doamnelor profesoare este o adevărată operă de artă.

Și buchetele de flori s-au schimbat

Fiecare început de an este marcat de buchetele de flori oferite cu timiditate doamnei învăţătoare sau doamnei profesoare. Copiii comunismului ofereau, cu obrajii îmbujoraţi şi privirea în pământ, buchete de garoafe, gladiole, crizanteme, nimic pretenţios.

Acum, buchetele de flori sunt o bună afacere înainte de prima zi de școală. Părinții dau o mulțime de bani pe aranjamente cât mai sofisticate şi parfumate, cu flori autohtone, dar şi cu flori de import.

Sursa: historia.ro

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net