Prima reacție PSD după protestele din Piața Victoriei: «Iohannis să îşi ceară scuze imediat»

În urma acuzațiilor aduse Jandarmeriei Române, după violențele forțelor de ordine la adresa protestatarilor din cadrul mitingului Diaspora de vineri seară, 10 august, din Piața Victoriei, Partidul Social Democrat a avut o primă reacție cu privire la eveniment. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 11 august, Președintele României a cerut o ancheta amănunțită în ceea ce privește intervenția în forță a Jandarmeriei și a catalogat actualul Guvern ca fiind unul „irațional”.

După ce declarația lui Klaus Iohannis s-a propagat rapid în spațiul media, cei de la PSD i-au cerut Președintelui României să îşi ceară scuze imediat pentru afirmaţiile „iresponsabile” împotriva Jandarmeriei, care, din spusele lor, a acţionat legitim şi legal pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în Palatul Victoria.

„PSD solicită preşedintelui Klaus Iohannis să îşi ceară scuze imediat pentru afirmaţiile sale iresponsabile împotriva Jandarmeriei, care a acţionat legitim şi legal pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în Palatul Victoria. Este inacceptabil ca preşedintele României să facă o astfel de declaraţie prin care subminează autoritatea statului şi îndeamnă la reluarea agresiunilor împotriva ordinii şi instituţiilor publice”, se arată într-un comunicat de presă remis de Mediafax

Potrivit sursei citate, Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violenţă care au deturnat demonstraţia din 10 august 2018 şi solicită autorităţilor statului să-i ancheteze de urgenţă pe cei care au incitat la violenţă şi pe cei care au comis actele de agresiune.

„Autorităţile statului trebuie să stabilească în ce măsură actele de violenţă din Piaţa Victoriei, care s-au soldat cu răniţi şi pagube materiale, au fost determinate de declaraţiile, îndemnurile sau chiar implicarea directă a unor partide şi lideri politici din opoziţie.

PSD respectă libera exprimare şi dreptul cetăţenilor de a demonstra în mod paşnic, dar respinge categoric intervenţiile politice prin care se încearcă deturnarea manifestaţiilor în acţiuni violente, cu scopul răsturnării Guvernului şi pentru înlăturarea puterii politice stabilită în mod legitim, prin alegeri libere şi corecte”, se mai arată în comunicatul Partidului Social Democrat. 

Loading...
 
 

Citește și

  • Mitingul anti-guvernamental anunțat ieri seară, 10 august, în Piața Victoriei, unde erau așteptați zeci de mii de români din Diaspora, a luat o turnură violentă, existând numeroase divergențe între grupurile de protestatanți și reprezentanții Jandarmeriei Române, aceștia din urmă folosind gaze lacrimogene, bruscând și lovind zeci de oameni, care au avut nevoie de îngrijire medicală, în urma violențelor manifestate de reprezentanții legii. În urma acuzațiilor potrivit cărora oamenii legii au făcut abuz de putere, reprezentanții Jandarmeriei Române s-au apărat, susținând faptul că acțiunile lor au fost complet justificate și defensive.

  • Oamenii care au ieșit vineri, 10 august, la mitingul din Piața Victoriei sunt deciși să continue, chiar dacă au fost martori sau victime ale violențelor din stradă. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, tun cu apă și dispozitive cu șrapnel, în timp ce românii din stradă au fugit care încotro sau au reacționat și au aruncat cu pietre și cu tot ce le-a venit la-ndemână.