Prima mașină. Cum îți iei autoturism cu bani de la stat, fără o rablă la schimb

prima-masina-credit_garantat_de_stat.jpg

programul prima masina se schimba
Românii care au împlinit 18 ani şi care vor să-şi cumpere prima maşină, vor putea accesa un credit garantat de stat în proporţie de maximum 50% din preţ
FOTO: Click!

Românii care au împlinit 18 ani şi care vor să-şi cumpere prima maşină, vor putea accesa un credit garantat de stat în proporţie de maximum 50% din preţ. Programul ”Prima mașină” a fost modificat.

Ești tânăr, îți dorești o mașină, dar nu ai prea mulți bani? Ministerul Finanţelor Publice a postat pe site-ul său un proiect de ordonanţă care modifică programul ”Prima maşină” (iniţiat în 2014) care va permite achiziționarea unei mașini cu motor cu ardere internă, hibridă sau electrică, cu un credit garantat de stat în proporţie de maximum 50% din preţ, scrie adevarul.ro.

Cine poate cumpăra ”Prima mașină”

Pot beneficia de acest program românii care au împlinit vârsta de 18 ani, care vor să cumpere o maşină nouă, de tip Euro 6, cu motor cu ardere internă sau un autoturism hibrid ori un autoturism electric.

O altă condiţie impusă de legiuitor este ca beneficiarul să nu aibă nici un fel de datorii la stat şi nici restanţe la plata altor credite bancare.

Garanţia statului scade de la 85%, la 50%

Creditul trebuie restituit, ca şi până acum, pe o perioadă maximă de 5 ani, iar garanţia statului scade de la 85%, la 50%.

Pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă),  preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 100.000 lei, la care se adaugă TVA, iar pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric, preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz, se arată în proiectul de OUG.

Avans între 5 şi 30%. Se acceptă şi voucherele de la Rabla  

În ce priveşte avansul, beneficiarii Programului ”Prima mașină” trebuie să dispună de cel puţin 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru  autoturismele cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru  autoturismele hibrid, respectiv de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid şi pur electric, în funcţie de tipul de autoturism nou care se achiziţionează în cadrul Programului.   

În cuantumul avansului pot intra şi ecobonusul şi ecotichetul obţinute prin programul Rabla Clasic şi Rabla Plus.  

Programul ”Prima mașină” se schimbă

”Schimbările preconizate vizează creşterea calităţii mediului prin  reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, concomitent cu reînnoirea parcului auto, prin  dinamizarea achiziţiei de autoturisme noi în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi şi înlocuirea acestora cu autoturisme nepoluante, respectiv prin introducerea achiziţiei de autoturisme hibrid, electric hibrid şi pur electric”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

A crescut interesul pentru maşini electrice şi hibrid

Interesul pentru autoturismele „verzi” (electrice şi hibride), continuă să rămână unul ridicat în acest an, informează APIA. După primele 7 luni din 2018, acestea ajung să deţină o pondere de 2,5% din total piaţă, superioară celei de anul trecut, când aceasta era de doar 1,8%. Creşterea înregistrată în acest an este de 225,5% pe segmentul mașinilor electrice (485 unităţi, în primele 7 luni din 2018, faţă de doar 149 în 2017), respectiv +54,5% la cele hibride ( 1.754 unităţi în 2018, faţă de 1.135 unităţi în 2017).

loading...
Loading...