Prima eclipsă de soare din 2021 are loc joi. Unde o putem vedea în România

Ultima actualizare:

    Următoarea eclipsă de Soare din acest an va avea loc la începutul lunii decembrie
Următoarea eclipsă de Soare din acest an va avea loc la începutul lunii decembrie

Prima eclipsă de Soare din 2021 are loc joi, 10 iunie, și va fi vizibilă doar din jumătatea de nord a țării. Este vorba despre o eclipsă parțială cu acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.

Eclipsa de soare 2021. Ce trebuie să știm

În ziua de 10 iunie, din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică de către Lună. Această eclipsă este una inelară, în care discul Lunii nu este îndeajuns de mare încât să acopere complet discul Soarelui.

Când începe eclipsa de Soare 2021 în România

În România eclipsa poate fi văzută mai întâi în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17 (ora României) și cel mai târziu la 14:08, în estul țării, scrie asto-urseanu.ro.

Cât durează fenomenul

Durata eclipsei de Soare depinde de procentul de acoperire al Soarelui de către Lună. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. De exemplu, în nord-vestul țării, acolo unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul tării durata eclipsei poate fi și de câteva minute. 


    Eclipsa de soare se a vedea cel mai bine din partea de nord a țăriiSursa foto: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București
Eclipsa de soare se a vedea cel mai bine din partea de nord a țăriiSursa foto: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București

De unde se vede eclipsa 

Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%. 

În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă. Iată cum se va vedea eclipsa de la Sibiu, de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 0,1%.

Eclipsa este vizibilă din America de Nord, Europa, Asia. Faza maximă, se vede din nordul Canadei, Groenlanda și Rusia.

Aceasta va fi prima din cele două eclipse de Soare ce vor avea loc în 2021, a doua urmând să aibă loc pe 4 decembrie.

Cum putem observa eclipsa de Soare 2021

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea, atenționează specialiștii Observatorul Astronomic Vasile Urseanu din București.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție

Cum putem vedea eclipsa în siguranță

Chiar dacă de la noi din țară doar o fracțiune a eclipsei va fi vizibilă, vom putea să urmărim eclipsa anulară transmisă live în mai multe locuri.

The Virtual Telescope Project din apropierea Romei va găzdui un livestream cu participare internațională de la observatoare din Canada. Acesta va putea fi urmărit pe site-ul web al VTP sau pe Youtube. Și, bineînțeles, eclipsa va fi transmisă live și de NASA.

În Marea Britanie eclipsa va fi transmisă de Muzeele Regale Greenwich printr-un livestream de la Observatorul Regal. „Echipa noastră de astronomi va explica știința din spatele eclipselor solare și vă vor răspunde la toate întrebările”, a afirmat observatorul într-un comunicat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net