Prima Casă 2015: Tot ce trebuie să știi despre program

Ultima actualizare:

    Programul Prima Casă 2015 s-a pus în mişcare în mod oficial  Foto: economica.net
Programul Prima Casă 2015 s-a pus în mişcare în mod oficial Foto: economica.net

Programul Prima Casă 2015 a demarat oficial, după ce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat că băncile pot folosi atât plafonul alocat pentru acest an, cât şi sumele rămase neutilizate anul trecut, astfel că suma totală ce poate fi utilizată pentru acest an se ridică la 2,64 miliarde de lei. Click! îți prezintă tot ce trebuie să știi despre programul ''Prima Casă 2015''.

Asta înseamnă că băncile vor putea acorda în jur de 30.000 de credite imobiliare anul acesta, cu 20% mai mult decât în 2014. Suma alocată pentru ''Prima casă 2015'' include plafonul alocat pentru anul în curs, la care se adaugă diferența rămasă neutilizată din plafonul anului 2014. 

Consultanții de credite spun că este important de știut că în primii cinci ani, apartamentul achiziţionat prin programul „Prima casă" nu se vinde, nu se închiriază şi nici nu se fac modificări în interiorul lui fără acordul băncii. Creditele ''Prima casă 2015'' se dau exclusiv în lei cu o marjă a dobândei de 2-2,5%  peste indicatorul Robor la 3 luni, aflat la 1,5% pe an în acest moment.

Ce bănci participă la Programul Prima Casă 2015

Acestea sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo România, UniCredit Ţiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank şi Marfin Bank.

Trebuie să dispui de un avans de 5% din valoarea locuinței pentru Prima Casă 2015

Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009, iar din anul 2011 şi până anul trecut, garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe se acordă de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare, în limita plafonului reutilizat, rezultat în urma restrângerii garanţiei statului, precum şi a plafonului suplimentar acordat în anul 2012 şi 2013.

Beneficiarii tebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată (95%), acesta fiind cu siguranță unul din cele mai importante reguli pentru Prima Casă 2015.

Ce acte îți trebuie pentru Programul Prima Casă 2015

  • Declarație pe propria răspundere, autentificată la notar, potrivit căreia solicitantul nu deține în proprietatea exclusivă sau împreunp cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită.
  • Cerere de credit completată și semnată de către toți cei care participă la venituri.
  • Adeverință de venit de la societatea angajatoare pe baza formularului pus la dispoziție de bancă (în original), emisă cu maxim 30 de zile calendaristice înaintea depunerii dosarului, aceasta fiind una dintre cele mai importante documente pentru Prima Casă 2015.
  • Antecontract de vânzare-cumpărare (între vânzător și cumpărător) în forma autentică.
  • Actele de proprietate ale imobilului plus extras de Carte Funciară de Informare.
  • Documente de justificare a aportului propriu.
  • Raport de evaluare imobilului adus în garanție, întocmit de un evaluator agreat de bancă,
  • Actul de identitate al solicitantului, inclusiv soț/soție sau codebitori în original și copie, acesta reprezentând legitimarea celui care se înscrie pentru Prima Casă 2015.
  • Certificat de căsătorie, dacă este cazul, în original și copie.
  • Contractul individual de muncă, inclusiv actele adiționale ale acestuia, în copie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net