Preţurile apartamentelor vor creşte şi în 2020

Ultima actualizare:

În ultimii ani, piaţa imobiliară din România a avut o creştere constantă. Tendinţa se menţine şi în 2020, anunţă experţii. Nu vă îngrijoraţi, asta nu înseamnă începutul unei noi crize, nici nu va fi o creştere galopantă, ci este doar un pas firesc spre maturitate. Iată cu cât au crescut şi cât vor mai creşte preţurile locuinţelor!

Din 2014 şi până în prezent, preţurile locuinţelor au crescut încet şi sigur. În Bucureşti, garsonierele sunt mai scumpe cu 25%, apartamentele cu două şi trei camere cu circa 20%, iar cele cu patru camere cu 15%. Deşi mulţi specialişti în imobiliare se aşteptau ca în 2019 preţurile apartamentelor vechi să stagneze sau să crească punctual, marginal, iată că statisticile arată o creştere medie cu 9%, de la 1.232 de euro pe metru pătrat util în 2018 la 1.343 de euro în prezent. 

Prețurile cresc cu până la 10%

Cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare arată că, în ultimul trimestru din 2019, apartamentele din Cluj-Napoca se vindeau în medie cu 1.700 euro/mp, cele din Bucureşti cu 1.400 euro/mp, cele din Timişoara cu 1.240 euro/mp, iar cele din Iaşi cu 1.020 euro/mp. Contează zona şi dotările. „Raportat la evoluţia pieţei imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată”, a declarat pentru imobiliare.ro Răzvan Cuc, preşedintele unei companii de servicii imobiliare.

Anul acesta, preţurile vor mai creşte cu până la 10%, în zonele cu potenţial de dezvoltare economică. Alţi experţi citaţi de Digi 24 vorbesc de preţuri şi mai mari, de 20%, pe segmentul imobilelor noi, unde cererea e mare. „Noi vrem, ei construiesc. Profită că noi vrem şi cer mai mult. În general, românii stau în chirie de nevoie. Dar nouă ne place să avem casa noastră, chiar dacă asta presupune de cele mai multe ori să ne împrumutăm pe viaţă. Cei mai mulţi îşi cumpără locuinţe cu ajutorul creditelor bancare de 30 de ani”, spun specialiştii citaţi de Digi 24.

Durează 77 de zile ca să îţi vinzi locuinţa

Dacă în perioada de “boom” din 2007-2008 tranzacţiile se încheiau rapid, fără prea multe negocieri, acum cei care vor să cumpere o locuinţă sunt mult mai cumpătaţi şi mai maturi. Potrivit statisticilor, în Capitală perioada de tranzacţionare a unui apartament ajunge, în medie, la 77 de zile, iar a unei case la circa 150 de zile. Marja de negociere este destul de redusă: 3,7% în Bucureşti, 2% în Iaşi, 3,2% în Cluj-Napoca şi 1,9% în Timişoara. Asta înseamnă că, dacă apartamentul e scos la vânzare cu 50.000 de euro, vânzătorul nu va lăsa din preţ mai mult de 1.000-1.800 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net