Președintele Klaus Iohannis va anunța marți noul premier al României

ludovic_orban1-690x450.jpg

Ludovic Orban va fi noul premier al României după ce Viorica Dăncilă de la PSD a fost demisă
Ludovic Orban va fi noul premier al României după ce Viorica Dăncilă de la PSD a fost demisă prin moțiune de cenzură

Președintele României, Klaus Iohannis va avea astăzi la Palatul Cotroceni noi negocieri pentru formarea guvernului în jurul PNL. Premier va fi desemnat Ludovic Orban, șeful acestui partid care deja negociază cu celelalte partide susținerea parlamentară

 “Guvernul Partidului Naţional Liberal va fi prezentat public, după decurgerea paşilor constituţionali. În primul rând, aşteptăm decizia preşedintelui privitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. (…) Odată ce va fi finalizat primul pas, vă voi prezenta şi pasul al doilea”, a afirmat luni Ludovic Orban întrebat despre nașterea guvernului său. Președintele PNL a precizat pentru news.ro că se află departe de finalul negocierilor şi că încă nu știe dacă va fi vorba de un guvern minoritar sau unul monocolor. Orban a spus că există disponibilitatea unei formule de guvern fie PNL, fie în jurul PNL.“Eu cred că dacă a trecut moţiunea de cenzură, şansa ca viitorul Guvern să fie învestit este mai mare decât şansele pe care le-a avut moţiunea de cenzură. (…) Suntem optimişti, avem încredere, vom purta discuţii şi negocieri cu toţi posibilii parteneri astfel încât să-i convingem de necesitatea de a susţine un Guvern, pentru că România are nevoie ca de aer de Guvern, de un Guvern legitimat prin vot şi de un Guvern care să se apuce de treabă”, a mai precizat Orban.

Un guvern cu 16 ministere propus președintelui Iohannis

Structura guvernului, așa cum o să fie propusă marți președintelui României, Klaus Iohannis, a fost stabilită de PNL în forurile conducătoare ale partidului.

1. Ministerul Afacerilor Externe ( se comasează Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni)
2. Ministerul Afacerilor Interne
3. Ministerul Apărării Naționale
4. Ministerul Finanțelor ( preia Transgaz și Transelectrica de la Energie)
5. Ministerul Economiei ( se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul)
6. Ministerul Dezvoltării
7. Ministerul Justiției
8. Ministerul Agriculturii
9. Ministerul Muncii
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor)
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului)
12. Ministerul Fondurilor Europene
13. Ministerul Transporturilor ar urma să se comaseze cu Ministerul Comunicațiilor
14. Ministerul Culturii
15. Ministerul Sănătății

16. Ministerul pentru Relația cu Parlamentul
Numele care vor ocupa aceste posturi ar urma să fie stabilite după desemnarea premierului, atunci când liberalii ar urma să aibă o discuție și cu PMP, partid căruia PNL ar fi dispus să-i cedeze două ministere.
Între timp, în cercurile liberalilor sunt vehiculate mai multe nume de potențiali miniștri dintre care însă nu vor face parte Raluca Turcan sau Alina Gorghiu

 

Citiți și

 

Joia Mare pentru Guvernul Dăncilă. Moțiunea a trecut, Guvernul pică!

 

Ce scrie în textul moțiunii de cenzură și de câte voturi e nevoie pentru a demite Guvernul Dăncilă

Loading...
 
 

Citește și