Președintele Comisiei Europene: ”Suntem mici și asta trebuie să ne țină uniți”

Ultima actualizare:

    Sursa: rfi.ro
Sursa: rfi.ro

Pentru prima dată în calitate de președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker s-a adresat Parlamentului României și a vorbit pe tema viitorului Uniunii Europene. Același subiect a fost dezbătut și la Cotroceni, unde oficialul european a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Aceeași temă a unității europene va fi dezbătută și cu cetățenii care vor veni, după-amiază, la Muzeul Național de Artă a României.

Udate: ora 10. 45. Oficialul european își continuă discursul declarând că România contribuie activ la clădirea Europei, dar, în același timp, știe că proiectul european nu este numai un proiect destinat Europei, ci e destinat întregii lumi. Este imperioasă necesitatea cooperării dintre națiunile noastre și trebuie să continuăm pe același drum, împreună, definind noi priorități și răspunzând activ așteptărilor cetățenilor europeni. „Trebuie să merităm încrederea tuturor popoarelor europene, iar Comisia trebuie să răspundă dolenațelor Parlamentelor naționale.Însă, Comisia Europeană nu trebuie să interfereze în viața de zi cu zi a oamenilor. Nu trebuie să creăm statele unite ale Europei, pentru că popoarele noastre nu-și doresc acest lucru. Fiecare își îndrăgește tradițiile și diversitatea. Însă, pe de altă parte, noi trebuie să fim unți, să avansăm împreună. Unitatea europeană este viitorul nostru comun”. Europa este mică, iar populația continentului nostru este de doar 7% din populația mondială, a continuat oficialul european. Avem doar 5,5 milioane de kilometri pătrați, în timp ce Rusia are o suprafață de 17,5 miliaone de kilometri pătrați. Ideea generală a fosta aceea că suntem mici și vom „supraviețui” numai dacă luptăm împreună pentru aceleași idealuri, principii și valori. Juncker a amintit și despre Fondul European pentru Investiții Strategice. Acest plan vizează întărirea  modelului social prin implementarea unor drepturi sociale fără a uita însă aspectele legate de organizarea eficientă a securității noastre. „Ne concentrăm pe spațiul digital și încercăm să creăm o Europă a energiei. Dacă vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice, eforturile noastre sunt mici deoarece emitem doar 11% din substanțele nocive emise la nivel global. Așadar, este de datoria noastră să convingem și alte națiuni să ia atutudine”.

Nu în ultimul rând, președintele Comisiei Europene ne-a amintit că în anul 2019 România va prelua președinția Consiliului European, un moment foate important în istoria țării noastre. Acest lucru trebuie să ne responsabilizeze și mai mult, trebuie să ne facă să luptăm pentru o Europa unită, care împărțășește aceleași idei, credințe și valori. La finalul discursului său, oficialul european a spus „Trăiască România! Trăiască Europa! Eu voi continua să vă iubesc!”

Update: ora 10.40. Junker vorbește în limba franceză, ia Traian Băsecu stă cu căștile pe urechi, ascultând traducerea. Asta, spre deosebire de Adrian Năstase și Victor Ciorbea care par că nu au probleme cu înțelegerea limbii. După ce este aplaudat, Jean-Claude Juncker își începe discursul declarând că este foarte fericit să se întoarcă la București. „Este o onoare să pot să vorbesc azi în Parlamentul României, care reprezintă poporul român, pe care îl iubesc de foarte mult timp. Iată că se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Îmi amintesc de ziua de 1 ianuarie 2007, când România a intrat în cercul națiunilor europene. Am susținut întotdeauna aderarea României la UE”.

Urmărește LIVE ședința din Parlament

Update: Ora 10.35. A început ședința în Parlament. După ce se intonează imnul Uniunii Europene și imnul României, Călin Popescu Tăriceanu îi va da cuvântul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.Șeful Senatului a declarat că este foarte onorat de prezența președintelui Juncker la bucurești și îi face acestuia o scurtă prezentare. „Este unul dintre cei mai longevivi lideri politii europeni aleși democratic”.

Update: 10.10. Jean-Claude Junker este întâmpinat de „crema” politicii românești: Traian Băsecu, Victor Ponta, Victor Ciorbea, Sorin Grindeanu, Adrian Năstase etc. Oficialul european îl pupă pe Traian Băsescu pe frunte, fiind foarte încântat că-l revede, apoi se pupă cu Victor Ponta și Adrian Năstase. Oficialul european este invitat să ia loc la masa invitaților, lângă Corina Crețu.

Update: La ora 10.00, Junker a ajuns la Parlament și a fost întâmpinat de președinții celor două camere: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. El a fost însoțit de comisarul european Corina Crețu în biroul președintelui Senatului, o întâlnire protocolară în cadrul căreia va discuta câteva minute cu oficialii români. După discursul din Parlament, președintele Comisiei Europene este așteptat la Cotroceni, la o întâlnire cu Klaus Iohannis, întâlnire în cadrul căreia vor fi abordate aceleași teme privind viitorul Uniunii Europene.

Juncker este așteptat în Parlament începând cu ora 10.30, iar întâlnirea de la Muzeul de Artă va avea loc la ora 16.30. Oficialul va fi însoțit de comisarul european Corina Crețu.

În programul vizitei lui Juncker figurează şi întâlniri cu înalţi oficiali român. Astfel, la 11.45 preşedintele Comisiei Europene va fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tête-à-tête, urmate de discuţii cu membrii celor două delegaţii. După încheierea acestor convorbiri, Juncker va participa la recepţia oferită de Ziua Europei de către şeful statului român. De la ora 15.00, Juncker va merge la Palatul Victoria, unde va fi aşteptat de către premierul Sorin Grindeanu.

Întâlnirile de acest tip au fost demarate de către Comisia Europeană după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers în ţările membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european şi perspectivele sale.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net