Premierul Grindeanu: „Faptele de corupție nu vor fi dezincriminate”

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Primul-ministru Sorin Grindeanu a oferit explicații la finalul ședinței de Guvern de miercuri, la care președintele Klaus Iohhanis a participat, conform drepturilor sale constituționale. Șeful Executivului a alungat orice fel de suspiciuni referitoare la intenția cabinetului său de a dezincrimina fapte de natură penală și de a grația persoane condamnate pentru corupție și infracțiuni cu violență.

România are nevoie de o lege a grațierii, însă Guvernul nu va oferi această faciliatte condamnaților pentru corupție ori celor închiși pentru infracțiuni cu violență. Este concluzia ședinței de Guvern de miercuri, prezentată de premierul Sorin Grindeanu de la pupitrul Palatului Victoria. La ședința de Guvern de azi a participat și președintele Klaus Iohannis, care fusese anunțat că Executivul are pe ordinea de zi un proiect de modificare a celor două coduri penale și unul care vizează grațierea colectivă și aminstia corupților. Iată declarațiile premierului și ale ministrului Justiției la finalul ședinței:

Sorin Grindeanu, prim-ministru:

„Azi, am aprobat tot ce a fost pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. A fost o ședință ordinară. Am avut și o premieră. Conform prevederilor constituționale, președintele țării are dreptul de a prezida ședințele de Guvern. Asta s-a întâmplat astăzi”.

„Am adoptat acte normative extrem de importante pentru noi, pentru programul de guvernare. Pot să dau un exemplu. Primul punct pe ordinea de zi a fost o ordonanță de urgență care reglementează „prima chirie”, dar și acte normative care reglemetează limitele în care se va încadra și adopta legea bugetului. Mininstrul Finanțelor, cu mine și cu doamna vicepremier Shhaideh am avut discuții cu fiecare minister, astfel încât să terminăm legea bugetului până săptămâna viitoare, pentru ca pe 25 ianuarie să o trimitem spre Parlament”.

„Ținta noastră rămâne în continuare un deficit bugetar sub 3% și un buget de 2% pentru Apărare, care reprezintă angajamentul României și de care ne vom ține”.

Despre grațiere și modificarea Codului Penal: „Vreau să fiu foarte clar, nu erau pe ordinea de zi, însă au creat foarte multe dicuții în ultimele zile. Conform Constituției, avem voie să dăm grațiere și amnistie? Da. Deci, nu sunt împotriva legii. Având în vedere că am avut discuții cu ministrul Justiției, eu cred că e tot așa de constituțional, cum a venit președintele Iohannis să prezideze ședința de Guvern, să dăm ordonanțe de urgență în toate domeniile în care ne lasă legea”. 

Florin Iordache, ministrul Justiției:

„Ministerul a elaborat două acte normative care au fost finalizate ieri și trimise spre consultre către CSM. Primul reglementează grațierea, nu amnistia, iar cel de-al doilea vizează hotărârile Curții Constituționale. Când vom avea avizele de susținere sau de nesusținere, cu modificări sau nu, vom realua discuția în Guvern. Singurul lucru pe care și l-a asumat Ministerul Justiției e de a pune în concordanță hotărârile Curții Constituționale cu legislația în vigoare. Azi vor fi postate pe site-ul Ministerului Justiției”.

Sorin Grindeanu, prim-ministru:

Nu se dezincriminează conflictul de interese, nici abuzul în serviciu, dar se clarifică aceste lucruri în concordanță cu deciziile Curții Constituționale. Orice decizie a Curții e obligatorie. Nu ne putem face că nu o avem. Viziunea Ministerului Justiției se află în dezbatere publică. Ministerul a elaborat aceste proiecte de acte mormative și noi le-am trimis spre consultare azi dimineață organismelor specializate. Nu a existat nici o intenție de a le include pe ordinea de zi, cu sau fără prezența președintelui la ședința de Guvern”.

Proiectul ministerului nu vizează faptele de corupție sau infracțiunile cu violență”.

Florin Iordache, ministrul Justiției:

România va fi, în luna mai, sub imperiul unei decizii CEDO pentru rele tratamente aplicate deținuților, gradul de ocupare a penitenciarelor fiind de peste 150%. Putem da o lege a grațierii care să nu vizeze faptele de corupție, spălarea de bani și infracțiunile cu violeță. În acest moment, 2.300 de persoane pot beneficia de o grațiere publică”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net